У  Латвії почав працювати Надзвичайний і Повноважний Посол України Мирон Янків. Уже на врученні главі Латвійської Республіки Вайрі Віке-Фрейберзі вірчих грамот він сказав приємні для латвійських українців слова. І про необхідність співпраці громадських організацій обох країн, і про роботу над проектом «Рік української культури в Латвії». Такі ідеї відрізняються від заяв урядовців, котрі відвідували Латвію, конкретністю про добрі політичні відносини та зростання макроекономічних показників обох країн.
На прес-конференції Мирон Янків зазначив, що відносини між Україною та Латвією базуються на історично обумовленій симпатії народів і на бажанні України стати членом Євросоюзу та НАТО. За 11 місяців минулого року товарообіг становив 280 мільйонів доларів. За три останні роки він зріс утричі, проте, як очікують, нинішнього року він зменшиться. Пан посол навів приклад з постачанням металу в Латвію. Середній обсяг поставок — 800 000 тонн на рік, однак після вступу Латвії до ЄС Брюссель має намір встановити квоту лише 200 000 тонн. За підрахунками української сторони, після вступу 1 травня 10 країн до ЄС Україна втратить 250—350 мільйонів доларів на рік, зокрема за рахунок денонсації угод про вільну торгівлю. На початку весни в Києві відбудеться засідання міжурядової комісії зі співробітництва, завдання якої — розглянути заходи задля мінімізації втрат.
В Україні діє близько 40 україно-латвійських спільних підприємств, сумарний вклад яких в українську економіку становить лише близько 60 мільйонів доларів. У Латвії таких підприємств 37. Пан посол навів приклади проникнення українців до банківської сфери Латвії: «Приватбанк» купив банк «Parіtate», «Укрсіббанк» став акціонером «Multіbank», банк «Надра» відкрив представництво. Про відкриття представництва думає і Союз підприємців та промисловців.
Посол розповів про спільні проекти у царині транспорту. Зокрема, нагадав про реанімацію ідеї старовинного шляху «із варягів у греки», тобто про створення судноплавного шляху з Балтійського у Чорне море. Сьогодні цей багатомільярдний проект розглядають в урядах Латвії, Білорусі, Росії та України.
Розширенню співпраці на всіх рівнях сприятиме проведення Днів України в Латвії. На думку пана посла, ця подія може відбутися вже цього року. Крім того, у планах — створення на базі Академічної бібліотеки культурно-інформаційного центру України.
Рига.