Удвічі більше, ніж раніше, видали закордонних паспортів у першому кварталі нинішнього року у Вінниці. Ще одну чергу, за записом, сформовано до сьомого травня включно. Після останнього прізвища в зошиті читаємо: «Просимо більше не записуватися».

В обласному центрі документи на отримання закордонного паспорта оформляють у двох вузлах відділу віз і реєстрацій Державної міграційної служби. Уже з п’ятої ранку, зокрема, 16 квітня, сюди прийшли перші охочі подати документи. Пізніше один з них, пан Микола, кореспонденту «Голосу України» розповів, що з першої спроби подати документи не вдалося. Того дня він був сороковий у черзі. За його словами, робочий день завершився раніше, ніж черга. Наступного дня прийшов з самого ранку. Нині пощастило. Здав документи першим. На запитання: «Навіщо закордонний паспорт?» — відповів не роздумуючи: «Нехай буде про всяк випадок».

У черзі багато молоді, але є люди, яким від сорока до п’ятдесяти, зустрічаються навіть пенсіонери. Сімейна пара ветеранів пояснила, що планує літній відпочинок за кордоном. «Раніше часто їздили до Криму, але тепер не ризикнемо, — каже чоловік. — Можливо, поїдемо в Болгарію або Туреччину. А для цього потрібен закордонний паспорт». Пенсіонери пояснюють, що за один день дочекатися черги нереально. Хіба що прийти о п’ятій, максимум шостій годині ранку...

Начальник Вінницького управління Державної міграційної служби Борис Наливайко пояснив кореспонденту «Голосу України», що вже з грудня минулого року збільшилася кількість охочих отримати закордонні паспорти. Відтоді ажіотаж тільки зростає.

— Якщо торік протягом кварталу ми приймали документи на отримання закордонних паспортів від шести тисяч вінничан, то з початку 2014-го їх взяли вже майже 13 тисяч, — каже Борис Наливайко. — Одні пояснюють, що працюють у Росії і тепер туди доведеться їхати із закордонним паспортом, інші переплановують відпустки з Криму на зарубіжжя, дуже багато студентів...

Співрозмовник каже, що міська влада, до якої звернулися по допомогу, обіцяла відкрити ще три пункти прийому документів на оформлення закордонних паспортів. За його словами, цього буде достатньо, щоб розв’язати проблему з чергами. Поки що співробітники міграційної служби змушені працювати щодня до сьомої вечора, документи приймають також щосуботи.

Вінниця.

Довідково

Для оформлення закордонного паспорта потрібно мати дві копії та оригінал паспорта громадянина України, копію та оригінал ідентифікаційного коду, квитанцію про сплату держмита. Вартість мита становить 170 гривень, послуги Держміграційної служби — 87 гривень 15 копійок і ще 120 гривень коштує бланк паспорта. Загалом виходить 377 гривень 15 копійок. Термін отримання паспорта — тридцять днів. Термінове виготовлення документа, протягом десяти робочих днів, стане у 637 гривень.