Це — четвертий за розміром острів на планеті й найбільший острів Індійського океану. Він відрізаний від Африки протокою. А найдивовижніше та найнеповторніше тут — тваринний і рослинний світ.

Ідеться про Мадагаскар, адже місцеві тварини та рослини не зустрічаються більше ніде. І це не один—два види, а 10 тисяч! Тільки на Мадагаскарі живе більше половини з усіх наявних на планеті видів хамелеонів. Один із них — брукезія — такий малий, що може легко вміститися на кінчику великого пальця руки. Унікальні й такі рептилії, як промениста і дзьобогруда черепахи. Проте візитною карткою острова є все-таки лемури.

Мадагаскар було заселено племенами малайсько-індійського походження на початку І ст. Їхні нащадки й тепер становлять більшу частину населення країни. А першим європейцем, який ступив на землю острова, був португальський капітан Дієго Діас, котрий прямував до Індії 1500 року. Вважається, що сьогоднішній день, 10 серпня, є датою відкриття Мадагаскару Діасом.

Спроби колонізувати Мадагаскар (здебільшого безуспішні) впродовж XVІІ ст. робили англійці, португальці та французи. 1896 року внаслідок народного повстання він був оголошений французькою колонією, а через 62 роки дістав право самоврядування і назву Малагасійська Республіка. 26 червня 1960 року країна отримала повну незалежність, а п’ятнадцять років потому перейменована Демократичну Республіку Мадагаскар. Тоді ж було введено заборону на діяльність політичних партій, яку скасували лише 1993 року.