Середня врожайність ранніх зернових на Сумщині становить близько 29 центнерів з гектара проти минулорічних 27,4 центнера. Ще на 6—8 центнерів цей показник вищий в Сумському, Буринському і Конотопському районах.
Нині на жнивах відзначились трудівники агрофірми «Надія» з Роменського району. На чолі з досвідченим господарником, кандидатом сільськогосподарських наук Петром Черненком вони впорали тисячогектарний клин озимої пшениці за 11 робочих днів.
— Цього року наша нива вродила напрочуд щедро, — з неприхованою гордістю каже Петро Олексійович. — І втратити бодай дещицю врожаю через недбальство та лінощі було б злочином. Можливо, тому ми і не допускаємо серйозних перебоїв у роботі. Звідси й результат: коровай в «Надії» й справді вражаючий — п’ятитисячотонний.
— Усього в регіоні намолочено вже 700 тисяч тонн зерна, що вдвічі більше проти відповідного періоду минулого року, — розповідає начальник управління агропромислового комплексу Сумської області Ірина Корнієнко. — І це лише з половини площ, зайнятих під ранніми зерновими культурами. Торішній сумський коровай важив 1,2 мільйона тонн. Нинішній, якщо все буде гаразд, очікується значно солідніший.
Слова Ірини Олександрівни та до Бога б. Адже витівок погоди хлібороби бояться найбільше. Саме негода нині здатна звести нанівець їхні титанічні зусилля.
Сумська область.