Не з власної вини на добу запізнився у військову частину боєць 90-ї бригади Сергій Полторак.

З літа минулого року він перебував у зоні АТО. Його підрозділ стояв у Пісках. У п’ятницю, напередодні Великодня, в Уладівці Літинського району поховали побратима Полторака — Дмитра Склярова. Сергій їздив провести друга. Каже, до кладовища ніс портрет Дмитра, втішав його 4-річного сина, дружину. Потім навідався до батьків у Ямпільський район. 13 квітня мав бути у військовій частині на Донеччині.
— Я завчасно взяв квиток на рейс Ямпіль—Вінниця, — розповів кореспонденту «Голосу України» Сергій Полторак. — Автобус з Ямполя відправляється о 5 годині 40 хвилин. Моє село розташоване на трасі за 20 кілометрів від Ямполя в бік Вінниці. Тут є обладнана зупинка. В касі попередив, що сідатиму в селі.
За словами Сергія, водій взагалі не зупинився. Після того боєць найняв машину і поїхав у райцентр на автостанцію. Сподівався, що добереться до Вінниці наступним рейсом о восьмій ранку. «Працівники автостанції запевнили, що з уже придбаним квитком поїду іншим автобусом, — розповідає Полторак. — Відповідь водія вбила і їх, і мене. Той сказав, що у нього немає вільних місць, і додав: «Нехай його Порошенко возить». Тоді я запитав прізвище водія. Сказали, що це Василь Козлов з Ямпільського АТП.
Боєць зателефонував у свою частину, щоб попередити про проблеми з виїздом. Каже, звідти був дзвінок у військкомат. Їх працівник приходив на вокзал. Переконавшись, що у Сергія є квиток, вирішили питання продовження на добу терміну повернення на місце служби.
У Вінниці на автовокзалі автобус, водій якого не взяв у салон бійця, зустрів керівник Спілки воїнів-миротворців Роман Слободяник. Він разом із Сергієм служив в Іраку. Каже, водій визнав свою помилку. Але тут, за словами Романа, підійшов чоловік, який назвав себе перевізником на прізвище Старенко, і зробив винуватим бійця.
З Вінниці до Києва Степана Полторака проводжали два побратими по службі в Іраку. Один із них на ім’я Василь сказав, що тепер він друга не залишить одного. Василь уже був у військкоматі. Просив призвати в АТО. Було це ще торік. Але його досі не викликали. Якщо не візьмуть, поїде волонтером, щоб бути поруч з другом. Як колись в Іраку.
— Якби ще на початку АТО мобілізували наш батальйон, який був в Іраку, ми б давно прогнали з Донбасу цих Стрєлкових і Моторол, — каже миротворець Василь. — Призивають чомусь молодих, а такі, як я, які нюхали порох, залишаються у запасі. Як це пояснити?
Вінницька область.
P.S. Коли матеріал був підготовлений до друку, зателефонував голова Ямпільської РДА Михайло Вдовцов і повідомив, що перевізник Старенко і начальних Ямпільського АТП Франко надали в адміністрацію копії наказів про звільнення з роботи водіїв, які не взяли в дорогу бійця АТО. Копію наказів передали в редакцію.