Вищою мірою цинізму назвали демонтаж барельєфа Василя Стуса у Донецьку викладачі і студенти Донецького національного університету, переміщеного до Вінниці.
— Ми звертаємося до своїх колег, які залишилися в Донецьку, з проханням не руйнувати барельєф, а передати його до Вінниці, — повідомила завідувач кафедри журналістики ДонНУ Олена Тараненко. — Не знищуйте кувалдою пам’ять про Героя України.
Текст розміщено на сайті університету у Вінниці. «Ставлення до постаті Василя Стуса може бути неоднозначним, — йдеться у зверненні. — Однак, беззаперечно, його доля тісно пов’язана з Донецьким університетом. Знищення барельєфа — це знищення історії університету. Адже відомий випускник загинув у боротьбі з радянською тоталітарною системою».
— Ми не звертаємося до влади сепаратистів, а тільки до своїх колишніх колег, — розповідає викладач ДонНУ у Вінниці. — Це вони повідомили, що барельєф прибрали вночі. Де він перебуває, не знають. Якщо барельєф знищили, цей факт стане найганебнішою сторінкою в історії навчального закладу. Вихід із ситуації — врятувати, зберегти і передати демонтований барельєф на Вінниччину, де народився Василь Стус.
Барельєф і пам’ятну дошку поету, борцю за незалежність держави Василю Стусу було урочисто відкрито 21 вересня 2001 року у присутності рідної сестри Марії та сина Дмитра. Демонтували їх вночі з четвертого на п’яте травня нинішнього року. До речі, рішення зняти барельєф Стуса ухвалила «народна рада ДНР», яка вважає, що на цьому місці має бути меморіальна дошка розвіднику Миколі Кузнєцову, який ніколи не був у Донецьку.

Вінницька область.