Після свята Перемоги учні загальноосвітньої школи села Кармелюкове Жмеринського району на Вінниччині почали навчатися у приміщенні... сільради. Тут їм виділили дев’ять кімнат — дві на першому поверсі, решта — на другому. Ще дві кімнати обладнали під навчальні класи у Будинку культури.
Як уже повідомляв «Голос України» (у номері за 08.05.2015), згадана школа зазнала руйнувань після пожежі, яку спричинила блискавка.
— Удар був такої сили, що шибки у вікнах дзеленчали навіть у віддалених будинках, а в хатах, що ближче до школи, розплавилися супутникові антени, — розповів кореспонденту «Голосу України» сільський голова Микола Огородник.
Чому грозозахист не «спіймав» блискавку, що спричинила пожежу? В обласному управлінні з надзвичайних ситуацій припускають, що він був несправний. Таку думку висловив помічник начальника управління Олександр Кутовий. За його словами, це припущення зробили фахівці, які обстежували місце пожежі. Директор школи Оксана Кривіцька вважає, що рятувальники хочуть перекласти провину на когось іншого.
— Нам докоряють, що ми не організували людей на гасіння вогню до приїзду пожежної машини, що не було резервних засобів для гасіння, — розповідає Оксана Кривіцька. — Але це неправда. Після сильного грому все село було на вулиці. Люди не на жарт перелякалися. Тоді ж побачили вогонь над шкільним приміщенням. Одразу кинулися гасити пожежу. Через відсутність електрики скористатися насосом для подачі води не було можливості. Воду виносили на другий поверх у бідонах і відрах. Але вибратися на дах, де палало полум’я, не змогли. Врятували документи, комп’ютерну техніку і частину меблів.
Педагоги кажуть, що гасити вогонь прибула з району одна машина і один пожежник. У них не було драбини. Та ще й пожежний рукав порвався. Пізніше під’їхало ще сім одиниць транспорту. Але до того часу вогонь повністю знищив три кімнати з шести, а також майже всю покрівлю.
— Усе, що вам кажуть учителі, це їхні емоції, — каже начальник відділу з організації запобігання надзвичайних ситуацій Жмеринської державної пожежно-рятувальної частини №8 Анатолій Лісовий. — Того ранку був ще один виклик на пожежу у житловому будинку. Тому екіпаж приїхав не у повному складі.
Школа у Кармелюковому 1936 року забудови. Але споруджена дуже якісно. Товщина стін становить 90 сантиметрів. Нещодавно тут завершили капітальний ремонт. Попри це вчителі і батьки готові, засукавши рукава, взятися до роботи, щоб відновити будівлю. Кажуть, нізащо не погодяться на те, щоб дітей перевели в іншу школу.
Вінницька область.