Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк просить Верховну Раду розширити повноваження Національного антикорупційного бюро (НАКБ). «З тим, щоб дати йому можливість проводити розслідування стосовно державних чиновників у разі, якщо вони навмисно подали недостовірну інформацію в деклараціях про статки, доходи і майно», — наголосив А. Яценюк під час учорашнього засідання уряду. За словами прем’єра, вже виявлено достатньо фактів невідповідності декларацій державних чиновників «реальному майну, яким вони володіють прямо або опосередковано».
Відтак, повідомив Прем’єр-міністр, уряд вносить до парламенту зміни до законодавства про боротьбу з корупцією, які унеможливлять приховування майна через реєстрацію на третіх осіб. Після ухвалення цього законопроекту, зауважив А. Яценюк, українські посадовці в обов’язковому порядку зобов’язані чітко зазначати, чи мають вони майно на праві користування, навіть у тому разі, якщо це майно не зареєстроване на них персонально.


«Це наша спільна боротьба з корупцією і це наша частина зобов’язань у першу чергу перед українським народом і перед нашими зовнішніми кредиторами. Сподіваюся, що парламент у найкоротші терміни ухвалить відповідні зміни і дасть можливість Національному антикорупційному бюро здійснювати розслідування стосовно державних чиновників, які декларують не все майно або роблять це неправдиво», — наголосив прем’єр.
Він також повідомив, що для забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро Кабінет Міністрів ухвалив рішення передати НАКБ відремонтоване приміщення, розташоване на Солом’янській площі Києва. Крім того, прем’єр пообіцяв: «Уряд забезпечить усе необхідне фінансування. Перший крок до того, щоб Національне антикорупційне бюро почало функціонувати, зроблено нами спільно», — додав глава уряду.
Водночас А. Яценюк доручив главі Міненерговугілля Володимиру Демчишину змусити компанії олігархів Дмитра Фірташа та Сергія Льовочкіна платити за користування газорозподільчими мережами.
Він розповів, що західні партнери «високо оцінили» ухвалений парламентом закон про ринок газу. «Тому, пане міністр, хочу ще раз до вас звернутися із приводу того, що за державні газорозподільні мережі, якими нині незаконно користуються компанії Фірташа—Льовочкіна, мають платити гроші», — заявив прем’єр. Тож попросив підготувати відповідний акт Кабміну, щоб навести порядок у цьому секторі.


*** 


Кабінет Міністрів звільнив Зоряна Шкіряка з посади в.о. голови Державної служби з надзвичайних ситуацій і призначив головою ДСНС Миколу Чечоткіна. Про це під час брифінгу повідомив міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.


Водночас міністр соціальної політики Павло Розенко повідомив журналістам про звільнення Сергія Чеботаря з посади заступника міністра внутрішніх справ. П. Розенко також сказав, що на місце Чеботаря призначено нового чиновника, але не уточнив його ім’я.


Вл. інф.