Учорашнє засідання уряду тривало під акомпанемент протестів і мітингів — під стіни Кабміну прийшли освітяни з вимогами провести індексацію зарплат і пенсій, вчасно виплатити відпускні та повернути надбавки. Ще один пікет — погасити заборгованість із зарплати на підприємствах. Протестували також і ВІЛ-інфіковані — через відсутність можливості придбати життєво необхідні ліки.

Субсидії нарахують з 1 квітня

Тож саме з цих гострих тем і розпочалося засідання уряду. Перший прозвітував міністр соціальної політики Павло Розенко. Його дані більш оптимістичні, ніж гасла мітингувальників під стінами Кабміну. Міністр відрапортував, що заборгованість із зарплат в Україні скорочується і, станом на 20 травня, зменшилась майже на 190 мільйонів гривень (або на 11 відсотків). А в категорії економічно активних підприємств — на 12,8 відсотка. Нині, за словами міністра, заборгованість із зарплати на економічно активних підприємствах становить трохи більш як мільярд гривень.
Питанням заборгованості із зарплат, а також створення нових робочих місць та детінізації зарплат вирішено присвятити одне з наступних засідань уряду.
Щодо субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, то, за даними Мінсоцполітики, за три тижні, що минули з початку призначення субсидій за новим механізмом, по допомогу до соціальних служб місцевих органів влади звернулося майже 700 тисяч родин. А з урахуванням переоформлення субсидій, на обліку в управліннях соцзахисту нині перебуває майже півтора мільйона справ родин. Порівняно з травнем попереднього року оформлено субсидій на 400 тисяч більше, ніж рік тому.
Водночас міністр запевнив, що тим людям, які вже отримували субсидію і котрим було нараховано її ще півроку тому, не потрібно повторно звертатися до органів соцзахисту, адже субсидії буде нараховано автоматично. А тим, хто лише тепер звертається, незалежно від дати звернення, буде нараховано субсидію з 1 квітня 2015 року. «Не треба панікувати, всі оформлені субсидії буде нараховано з 1 квітня 2015 року», — запевнив П. Розенко.

Лічильники — за рахунок облгазів

Приватні облгази повинні ставити споживачам лічильники на газ власним коштом — заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. І пригрозив облгазам відбирати ліцензії та штрафувати, якщо вони не забезпечуватимуть безплатно лічильниками споживачів газу.

Забути про безплатну медицину

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі розповів про підготовлені урядом законопроекти з медичної реформи. Головний принцип цієї реформи — перехід від фінансування ліжко-місць у лікарнях до фінансування медичних послуг. На думку прем’єра, медична реформа має «створити європейську систему медичних послуг», яка діятиме за принципом: держава платить лише за послугу. А лікувальні заклади зможуть отримати додатковий ресурс, лікарі — укладати контракти з різними медичними закладами, відтак більше заробляти.
Стосовно ліків для ВІЛ-інфікованих — міністр повідомив, що вже укладено контракт на постачання медикаментів і виділено понад 52 мільйони гривень. О. Квіташвілі запевнив, що препаратів для ВІЛ-інфікованих у медичних установах вистачить до кінця червня.
Прем’єр доручив прискорити розробку і впровадження системи медичного страхування і... забути про безплатну медицину. Мовляв, безплатної медицини не було і за часів СРСР, немає в Україні нині й бути не може. За словами 
О. Квіташвілі, якби виділені на медицину 46 мільярдів гривень було переведено на страховки, то держава могла б забезпечити належне лікування 15 мільйонів осіб, передусім малозабезпечених, а також надання найнеобхіднішої першої медичної допомоги.

Чи виплатять вчасно відпускні освітянам?

Ще одна заява Прем’єр-міністра: всі виплати відпускних учителям має бути здійснено ще до початку літніх відпусток. Яценюк пообіцяв керівникам місцевих органів влади «дати наганяй», якщо відпускні освітянам не виплатять вчасно.
Міністр освіти Сергій Квіт прозвітував, що з нинішнього року система освіти фінансується через субвенції, і запевнив, що гроші на виплату відпускних учителям є і затримок в областях не повинно бути. «Всі виплати робитимуться вчасно, відпускні вчителі розпочнуть одержувати з 3 травня. Кошти є», — сказав С. Квіт.

Мільярд — на житло учасникам АТО

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про закупівлю житла для військових—учасників АТО, а також сім’ям військових, загиблих в АТО, — повідомив А. Яценюк. Текст відповідної постанови буде оприлюднено на сайті Кабміну. На придбання житла для учасників АТО та членів родин загиблих уряд виділив мільярд гривень.
Прем’єр доручив Міноборони, МВС та СБУ та іншим силовим відомствам невідкладно оформити бюджетні програми, а Міністерству фінансів — профінансувати їх, швидко закупити житло, щоб до 1 вересня вже забезпечити житлом перший етап тих учасників АТО, котрі потребують поліпшення житлових умов.
Нещодавно в Міноборони заявили, що поліпшення житлових умов конче потребують 77 сімей загиблих в АТО військовослужбовців.

ДОВІДКОВО 

За даними Держстату, заборгованість із виплати заробітної плати в Україні (без урахування тимчасово окупованих територій) станом на 1 травня 2015 року становить 1 мільярд 495 мільйонів 936 гривень.