У 12 з 27 районів Вінниччини ще з весни не було дощу. Відсутність опадів та аномально спекотна погода найбільш негативно позначилися на стані посівів кукурудзи і сої, доповідає наш власкор Віктор СКРИПНИК.


— Рослини сої виросли на третину від сортової норми, подекуди на сорок відсотків, але не більше, — каже начальник департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Микола Неїлик. — Місцями зерно взагалі не сформувалося. На полях кукурудзи набуває масового характеру передчасне відмирання нижнього ярусу листя. Та й піднялися рослини не так, як це передбачено агронаукою.

За словами начальника департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Миколи Неїлика, причина такого явища очевидна — у 12 районах із 27 останній дощ прошумів ще навесні. На інших територіях опади вкривали землю місцями. Тим часом показник плюсових температур у другій половині липня перевищив середню норму. «У нас було спекотніше, ніж у Криму чи Одесі», — стверджує співрозмовник, називаючи порівняльні цифри температури повітря.


Фахівці управління прогнозують зниження врожайності «королеви полів». Посіви кукурудзи становлять приблизно третину від загальної площі зернових і зернобобових ранніх і пізніх культур (понад триста тисяч гектарів). Втрати зерна зроблять біднішим цьогорічний коровай. Ранні зернові зібрано на половині загальної площі. Гарний результат мають у тих господарствах, де рослини отримали з неба живильну вологу. Найвищі намолоти збіжжя, по 47 центнерів на круг, у Хмільницькому і Жмеринському районах. Хоча один район розташовується на півночі краю, другий — у центральній частині, але результат однаковий. У середньому з гектара намолочують 42,2 центнера ранніх зернових. Це трохи більше минулорічного показника.


Вінницька область.