Меморіальну дошку в пам’ять про Героя України Максима Шимка відкрито у Вінниці на будинку, де проживав учасник Революції Гідності.


Талановитий історик, дослідник традицій козацтва, член клубу історичної реконструкції «Білий вовк» Максим Шимко загинув від кулі снайпера в лютому 2014-го під час Революції Гідності. Він перший серед трьох загиблих на Майдані вінничан.


— З такими людьми ми не могли не перемогти режим Януковича, — сказав на відкритті меморіальної дошки отаман Вінницького козацького полку імені Богуна Володимир Воловодюк. — З такими людьми наша держава завжди буде перемагати.


Президент благодійного фонду «Здорова нація» Вадим Кудіяров, який товаришував з Максимом, повідомив, що разом із побратимами оголосив конкурс на кращий проект пам’ятного знака на честь героя Небесної Сотні. Встановити його планують у сквері на вулиці Іванова. Тут, в одному з будинків, Максим проживав з батьками. Звідси пішов у безсмертя.


— Нам вдалося зібрати спогади про сина від тих, хто був із ним поруч у дні найбільш жорстоких протистоянь, коли Майдан обстрілювали снайпери, — каже мати Максима Зоя Шимко. — На одній з фотографій видно, як він йде Інститутською у першій шерензі. Таким він був завжди — не ховався за спини інших.


Вшанувати пам’ять про відважного героя прийшли його друзі, однокласники, ті, з ким навчався у Вінницькому педагогічному університеті, небайдужі земляки. На меморіальній дошці Максим дивиться з портрета на будівлі Майдану, зображені скульптором. На жаль, уже без нього побратими довели розпочату справу до перемоги.

Революція Гідності триває, наголошували на відкритті меморіальної дошки промовці.

Вінниця.