Про це, відкриваючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, повідомив прем’єр Арсеній Яценюк. «Щойно міністр внутрішніх справ Арсен Аваков поінформував членів уряду про проведення Національною поліцією та Державною фіскальною службою за підтримки Генпрокуратури спецоперації, внаслідок якої виявлено найбільший архів Януковича і його оточення», — сказав він.

 

Заступник керівника Національної поліції Олександр Вакуленко, деталізуючи проведення цієї спецоперації, зазначив, що слідчі Нацполіції за матеріалами Державної фіскальної служби розпочали кримінальне провадження за фактом діяльності низки конвертаційних центрів, які займалися відмиванням коштів, в тому числі бюджетних. «Під час обшуку на одній з приватних квартир було вилучено «архів сім’ї», зокрема, печатки понад 330 офшорних фірм, банківські документи, які викривають злочинні схеми, особисті документи Януковича, а також оригінали документів на «Межигір’я», земельну ділянку в розмірі п’ять гектарів у Нових Петрівцях, квартиру на Оболонській набережній, машиномісця за різними адресами Києва», — повідомив він та додав, що в силу процесуальних обмежень поки що не може конкретизувати цю інформацію.


На думку О. Вакуленка, виявлення цих документів сприятиме швидшому поверненню незаконно виведених з нашої держави активів. Відповідаючи на уточнююче запитання прем’єра, він також додав, що слідчі виявили чимало реєстраційних документів офшорних компаній, їхні печатки та рахунки.


Перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан до цього додав, що на основі отриманої інформації вже заблоковано низку банківських рахунків. «Зараз ми аналізуємо, що на цих рахунках, а надалі наші зусилля буде спрямовано на викриття схем відмивання та виведення коштів і повернення їх назад до України», — сказав він.


Прем’єр також повідомив, що Кабінет Міністрів ухвалює рішення про обмеження поставок до тимчасово окупованої АР Крим робіт, товарів і послуг та, відповідно, з території автономії до материкової України.


Цим рішенням, яке згідно із законом про вільну економічну зону Крим набуде чинності протягом 30 днів, забороняються поставки робіт, товарів і послуг за всіма митними режимами з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію України. Виняток стосуватиметься лише особистих речей громадян, соціально значущих продуктів харчування та гуманітарної допомоги.


«Щодо постачання електроенергії, то воно може здійснюватися виключно на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України», — підкреслив А. Яценюк.


Кабінет Міністрів затвердив річну національну програму співробітництва між Україною і НАТО та передасть її на підпис Президенту.


Члени уряду підтримали спільне звернення Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра щодо єдності в країні.


«Ми представляємо різні фракції коаліції «Європейська Україна», проте ми й далі як єдина команда працюватимемо над реформуванням країни, створенням умов для унеможливлення корупції. Ми не дамо розвалити державу та віддати її на поталу російському агресору», — йдеться у підписаній міністрами заяві.


Заявляючи, що звинувачення проти уряду є бездоказовими та були неодноразово спростовані, вони наголошують, що саме дії уряду, спрямовані на встановлення рівних для всіх правил, викликають шалений спротив олігархів, котрі, не бажаючи поступатися своїм впливом на прийняття державних рішень, «організували цинічну та брехливу антиурядову інформаційну кампанію».


Міністри переконані, що мета таких звинувачень — дестабілізувати ситуацію в країні та повернути олігархат до влади.


«Ми звертаємося до всіх політичних сил коаліції, які спільно несуть відповідальність за наш уряд, із закликом до конструктивної роботи над державним бюджетом та Податковим кодексом», — заявляють урядовці та закликають не допустити розбрату і чвар, взаємопоборювання та взаємознищення, чого чекають вороги нашої держави.