Особливістю двох безпілотних літальних апаратів, виготовлених у Вінницькому національному технічному університеті, є те, що вони пересуваються безшумно, не працюють на частотах, тобто не випромінюють радіосигналів, тому їх неможливо запеленгувати, не бояться двадцятиградусного морозу та вітру, що дме зі швидкістю 12 метрів за секунду.
Так охарактеризував новостворену техніку Леонід Коваль — директор центру розробки безпілотників «Небесна долина». За його словами, літальний апарат може працювати автономно чи за допомогою радіокерування. Тому до складу комплексу входить також автомобіль з технікою, що зчитуватиме запис, зафіксований під час польоту. Центр «Небесна долина» з’явився за ініціативи колишнього випускника університету, а нині учасника АТО Олександра з позивним «Тула». Кошти на розробку літального апарату надала обласна влада.
— Для роботи з безпілотниками потрібні фахівці, — розповідає «Тула». — Я був очевидцем, коли переданий з-за кордону літальний апарат розбився під час першого польоту. Сталося це тому, що не знайшлося людини, яка б знала, як ним користуватися. Саме тому ми набрали групу бійців, які протягом шести місяців опановували в університеті науку управління вінницькими безпілотниками.
Ректор університету Володимир Грабко зазначив, що викладачі і студенти створювали небесний тихохід у вільний від занять час на добровільних засадах. Їм активно допомагали вінницькі авіамоделісти.
Перші два тихоходи передадуть бійцям 59-ї мотопіхотної бригади ЗС України, в якій служать переважно вінничани. Перед тим безпілотники покажуть фахівцям з Міноборони. Обласна влада обговорює з військовим відомством можливість їх серійного виробництва на Вінницькому авіаційному заводі.

Вінницька область.