Міністри охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, аграрної політики і продовольства Олексій Павленко, інфраструктури Андрій Пивоварський та інформаційної політики Юрій Стець під час позачергового засідання Кабінету Міністрів, що відбулося у четвер увечері, заявили про відкликання своїх заяв про відставку.

«Я хотів би почати з основного: уряд не терпітиме політичного тиску і політичної компрометації з боку партнерів по коаліції чи будь-яких інших політичних сил», — заявив, відкриваючи засідання, прем’єр Арсеній Яценюк та запропонував членам уряду оголосити принципи подальшої роботи.

Міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко насамперед висловився проти деструктивного політичного тиску на процес здійснення реформ з боку партій, фракцій і окремих депутатів.

Цю тезу підтримав і міністр інформаційної політики Юрій Стець, котрий запропонував, щоб усі телефонні розмови, а також особисті зустрічі з представниками політичних сил, народними депутатами та представниками бізнес-структур фіксували в окремому журналі і за першої вимоги ЗМІ надавали в публічний доступ.

За словами міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, лише за рік роботи вдалося зупинити розкрадання через непрозорі закупівлі сотні мільйонів гривень. Водночас він вважає, що парламент має активніше ухвалювати урядові законопроекти, які «лежать сім місяців».

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський звернув увагу на необхідність забезпечення справедливої зарплати для держслужбовців. «Публічні державні закупівлі, публічні закупівлі на державних підприємствах повинні стати нормою. Не має бути виключень. Ми повинні перейти на нові прозорі умови закупівель, що зекономить величезні гроші, завдяки яким ми зможемо платити справедливу зарплату не лише держслужбовцям, а й керівникам державних підприємств», — наголосив А. Пивоварський.

Міністр фінансів Наталія Яресько говорила про необхідність політичної підтримки з боку парламентської коаліції та неприпустимість політичного втручання у зміну керівництва топ-60 держпідприємств.

Після цього прем’єр зазначив, що озвучені принципи, які було підписано членами коаліції, передбачають відсутність шантажу, політичного тиску і торгів під столом за посади міністрів, заступників та керівників держкомпаній. За його словами, єдність уряду, Президента і парламенту має базуватися на чіткому покроковому плані дій принаймні на наступні 12 місяців. «План дій передбачає і ухвалення законів, і їх виконання. Міністр, якого призначено парламентом, несе всю повноту відповідальності за свою галузь і за те міністерство, де він працює. І жоден політичний діяч, жоден політик не має права втручатися в діяльність цього міністра й уряду в цілому. Втручатися через власні бізнес-інтереси чи через політичний шантаж і спроби вплинути на рішення того чи іншого міністра або тієї чи іншої державної компанії, яку призначено міністром чи номінаційним комітетом на прозорих і відкритих умовах», — заявив А. Яценюк.

ТИМ ЧАСОМ

Міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса на позачерговому засіданні уряду не було. Згодом у Twіtter він коротко повідомив, що своє рішення не змінює і заяву не відкликає. «Все дуже добре обдумав і підписав останній документ», — констатував А. Абромавичус.