Свідченням наростаючих у Європі антиіммігрантських—антиісламських настроїв стала чергова хвиля протестів, що синхронно відбувалася минулої суботи у Великобританії, Голландії, Данії, Естонії, Німеччині, Франції, Фінляндії, Чехії, Словаччині та Польщі. Особливістю стало те, що цього разу акція була скоординованою і проводилася під егідою німецького антиісламського політичного руху «ПЕГІДА» (німецька абревіатура PEGІDA), що означає «Патріотичні європейці проти ісламізації Заходу», відомого своїми щотижневими демонстраціями проти ісламізації Європи.


Рішення про проведення скоординованої акції було прийнято на конференції «Об’єднана Європа проти ісламізації», що пройшла 23 січня 2016 р. у Празі за участі представників антиіммігрантських кіл з країн-членів Євросоюзу


У Польщі містом маніфестації було обрано Вроцлав, але організатори самі змінили місце проведення, перенісши її до Варшави. На Замковій площі польської столиці зібралося майже дві тисячі представників «Національного руху», «Всепольської молоді», «Конгресу нових правих», партії «КОРВіН» та Руху «Кукіз 15». Останній має свою фракцію у діючому парламенті (42 мандати) та з багатьох питань, зокрема у сфері національної політики, підтримує партію влади. За словами організаторів, мета їхньої маніфестації — зупинити хвилю напливу іммігрантів з чужих культурних середовищ: «Хочемо, щоб Польща залишалась Польщею, щоб не було ісламських районів, щоб не допустити грабежів, ґвалтувань та вбивств, на кшталт тих, що мали місце в західноєвропейських країнах». Серед промовців була також Татьяна Фестерлінґ — лідерка німецького руху «ПЕГІДА». Під час маніфестації активісти  збирали підписи за проведення референдуму щодо прийому Польщею прибульців з Близького Сходу.


Масштабними були акції, що відбулися в Німеччині. Під час протестів у Дрездені замість планованих 10—15 тисяч прихильників «ПЕГІДА» маніфестували від 6 до 8 тисяч, які скандували гасла «Меркель повинна піти» та «Преса бреше». До протестувальників за допомогою «телемостів» звернулися однодумці зі Словаччини, Угорщини, Голландії та Естонії. На противагу антиіммігрантам в столиці Саксонії вийшли понад 2,5 тисячі учасників організованої профспілками демонстрації «Солідарність понад кордонами». Посилені наряди поліції позбавили учасників бажання до конфронтації. Сутичок не вдалося уникнути в Амстердамі та Празі. А у французькому Кале, де влада заборонила проведення маніфестації, жандармерія розігнала близько 150 протестувальників.

Варшава.