Уряд має у тридцятиденний термін розробити операційний план реформ та швидко сформувати плани дій для кожного міністерства. Таке завдання під час першого засідання нового Кабінету Міністрів поставив прем’єр Володимир Гройсман. «Планів у нашій країні багато, але нам потрібно врахувати все найкраще, що було зроблено попереднім урядом, узяти найкраще із того, що може запропонувати експертне середовище, те, що напрацьовано Національною радою реформ, та впровадити це в життя», — заявив глава уряду.

 

За його словами, одним з найважливіших пріоритетів діяльності уряду є подолання корупції. «Треба припинити тиск з боку влади на підприємців, на бізнес, подолати корупцію на митниці і в податковій сфері — це ті завдання, які дадуть нам змогу створити нормальний клімат і, за великим рахунком, наповнити бюджет», — сказав він і додав, що також потрібно сформувати ефективну систему соціального захисту, захистити суверенітет країни, підвищити якість держуправління та відповідальність посадовців. «Загальне завдання — підвищити якість життя людей і, думаю, це має бути на порядку денному кожного міністра, з цього ми маємо розпочинати нашу роботу», — підкреслив глава уряду.


Також В. Гройсман закликав членів уряду вибудувати якісну співпрацю з комітетами Верховної Ради з напрацювання та супроводження законопроектів до фінального голосування.


А перше питання, яке розглянув новий Кабінет Міністрів, стосувалося здешевлення вартості ліків. «Сьогодні багато розмов про те, що ліки в Україні надзвичайно дорогі, але за першого аналізу ситуації ми бачимо: у нас усе зроблено для того, щоб закрити фармацевтичний ринок та не дати створити конкуренцію як за якістю, так і за цінами», — сказав В. Гройсман і висловився за негайну дерегуляцію ринку.


Перший віце-прем’єр Степан Кубів, представляючи рішення уряду з цього питання, зазначив, що сьогодні йдеться лише про перший крок в системі реформування фармацевтичного ринку. «Ми хочемо на рівні закону запровадити скорочену процедуру реєстрації ліків з країн ЄС, США, Канади, Швейцарії, Японії та Австралії», — повідомив він і додав, що разом із направленням відповідного законопроекту до парламенту планується впорядкувати процедуру реєстрації ліків. «Сьогодні ця процедура передбачає, що Міністерство охорони здоров’я отримує заявку, тримає її сім днів, а потім передає до Державного експортно-імпортного центру, який може розглядати цю заявку до 210 днів», — поінформував урядовець, зауваживши, що це держпідприємство є монополістом у проведенні експертизи ліків. Отож пропонується встановити, щоб Державний експортно-імпортний центр скоротив процедуру ліцензування ліків до 20 днів, що відкриє новим дистриб’юторам доступ на український фармацевтичний ринок. Крім того, планується затвердити вичерпний перелік підстав для відмови у видачі такої ліцензії.


Міністр юстиції Павло Петренко переконаний, що висока вартість ліків в Україні насамперед пов’язана з корупційними чинниками та складними бюрократичними процедурами. Як наслідок, ліки, які виробляються в країнах ЄС чи США, потрапляють до України через посередників, але вже за ціною, що на 40 відсотків вища, ніж у сусідніх європейських країнах. «Ці 40 відсотків коштів потрапляють до кишень посередників та бюрократів-корупціонерів, які займаються реєстрацією ліків», — сказав міністр та закликав покласти край фармацевтичній мафії..


Пропонуючи зробити перший крок із наведення ладу на фармацевтичному ринку, прем’єр також пообіцяв розібратися з діяльністю Державного експортно-імпортного центру. «Починаємо розглядати питання по онкохворих дітях, а ліків в країні немає, починаємо дивитися на ціну — а вона захмарна, починаємо розбиратися і з’ясовуємо, що багато ліків просто неможливо продати в Україні. То що, американський, європейські, канадійський чи японський уряди будуть травити своїх громадян? Ні! Чому ж українці не можуть придбати такі само ліки, як американці чи мешканці європейських країн», — запитав В. Гройсман та припустив, що після ухвалення цього рішення уряд почнуть звинувачувати в усіх гріхах. «Але тим, хто буде кричати, хочу одразу сказати: у нас задньої передачі немає. Ми маємо вирішити це питання, що це буде чесно по відношенню до українців, а ви розвивайте бізнес і заробляйте гроші не за рахунок штучної монополії та корупції», — заявив В. Гройсман.


Кабінет Міністрів схвалив проект Угоди між урядом України та Європейською комісією, яка передбачає надання Євросоюзом 97 мільйонів євро на підтримку реформи місцевого самоврядування, децентралізації та регіонального розвитку.


Відповідаючи по завершенні засідання уряду на запитання про виконання вимог Міжнародного валютного фонду, зокрема, щодо збільшення з 1 травня ціни на газ, прем’єр Володимир Гройсман зазначив, що угода між Україною та МВФ передбачає низку вимог, а функція і завдання уряду — сумлінно виконати взяті зобов’язання. «Ті реформи, які потрібно робити, на превеликий жаль, є болючими, але вони впливатимуть на те, що Україна стане країною з міцною економікою та адекватними соціальними стандартами», — сказав він і запевнив, що питання запровадження економічно обґрунтованої ціни на газ розглядатиметься максимально прозоро та відкрито.

«Країна взяла ці зобов’язання, і ми маємо їх виконувати, виходячи з інтересів нашої держави. Але хочу вас запевнити, що там, де недооцінений тариф на газ, усю різницю забирають ті, хто довкола цих тем крутиться», — сказав В. Гройсман.

 

ФАКТ

 

Кабінет Міністрів прийняв рішення про призначення громадянина Польщі Войцеха Бальчуна керівником «Укрзалізниці» та Ігоря Смілянського — генеральним директором «Укрпошти».