Кабінет Міністрів схвалив постанову про встановлення єдиної ціни на газ для населення та підтримав законопроекти про підвищення на 10 відсотків соціальних стандартів і про скасування оподаткування пенсій.

«Переконаний, що сьогодні ми поставимо крапку в цьому питанні й це буде остання зміна ціни на газ у житті нашої держави», — сказав, відкриваючи учорашнє засідання Кабінету Міністрів, прем’єр Володимир Гройсман. За його словами, це рішення не тільки відповідає нашим зобов’язанням перед Міжнародним валютним фондом, а й може призвести до певного зниження ціни на газ для 3 мільйонів споживачів, адже якщо сьогодні тисяча кубометрів коштує 7188 гривень, то постанова передбачає зменшення ціни до 6879 гривень за тисячу кубометрів.

На переконання прем’єра, запровадження єдиної ціни на газ також дозволить побороти корупцію. «Ціни, які не були економічно обгрунтованими, завжди дотувала держава. І тут не було жодної соціальної справедливості, бо і бідні, і багаті споживали дешевий газ. Отож люди сплачували свої податки до держбюджету, а звідти цей ресурс направлявся на покриття дефіциту «Нафтогазу України». І довкола цього завжди були оборудки, які приносили мільярдні доходи тим, хто мав справу з газовим ринком», — сказав прем’єр та зазначив, що зараз стоїть завдання припинити цю несправедливість. А водночас зробити систему субсидій настільки ефективною, щоб ті, хто не має високого доходу, отримали адресний захист. «Хочу запевнити, що той, хто потребуватиме додаткового соціального захисту від держави, він його отримає», — наголосив він.

Представляючи постанову про встановлення єдиної ціни на газ, перший віце-прем’єр Степан Кубів зазначив, що для побутових споживачів роздрібна ціна зменшується з 71,8 гривні до 68,7 гривні за кубометр. «Це дорівнює імпортному паритету і повністю нівелює корупційні ризики, які виникали за різних цін на газ». «Все це дасть змогу залучити значний інвестиційний ресурс та забезпечити до 2020 року очікуваний рівень власного видобутку природного газу на рівні 29 мільярдів кубометрів», — спрогнозував перший віце-прем’єр.

Водночас уряд продовжить вдосконалювати процедуру надання субсидій соціально вразливим верствам населення. Віце-прем’єр Геннадій Зубко зазначив, що торік на програму субсидій держава витратила 153 мільярди гривень, з яких тільки 35 мільярдів було спрямовано безпосередньо людям як компенсація вартості комунальних послуг. «Решта коштів — це фінансування пільг та дотацій, які потрапляли в корупційну зону і фактично були втрачені», — сказав він та зазначив, що надалі уряд планує повністю перейти до адресної допомоги.

Також уряд схвалив постанову, яка уточнює деякі питання споживання газу в разі відсутності лічильників. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, це рішення врегульовує проблему, що виникла після скасування Вищим адміністративним судом України у січні 2016 року постанови Кабінету Міністрів, якою встановлювалися зменшені норми споживання газу домогосподарствами, котрі не мають газових лічильників. А оскільки ухвала суду передбачала скасування урядової постанови з дня її прийняття, то облгази стали в односторонньому порядку донараховувати споживачам кошти за використаний газ починаючи з травня 2015 року. Тож постанова уряду чітко визначає, що облгази не мають права донараховувати домогосподарствам кошти за спожитий від травня 2015-го до лютого 2016 року газ.

«Я б порадив облгазам не «газувати» по відношенню до українців, бо уряд буде на це дуже адекватно реагувати. Просив би «Нафтогаз України» та Мінпаливенерго провести з ними відповідну роботу, щоб включали розум, коли починають робити якісь донарахування, бо ми їм донарахуємо», -сказав В. Гройсман.

Уряд схвалив два законопроекти, які передбачають скасування з 1 травня цього року оподаткування пенсій та підвищення з 1 грудня 2016 року соціальних стандартів на 10, а не на 6 відсотків, як це було заплановано раніше. «Я переконаний, що ми будемо соціально відповідальними і в майбутньому та, відповідно до зростання економіки, завжди будемо розуміти, що нам треба виконувати соціальний контракт перед українцями», — підкреслив глава уряду.