Унікальний фотоальбом "Подільські писанки" надруковано у Польщі -- у ньому малюнки 183 писанок, виготовлених ще на початку минулого століття господинями села Попелюхи на Вінниччині.

 

На знімках:

 

Єва й Антоні БЕЛІНА-БЖОЗОВСЬКІ у Вінниці

 

малюнки на подільських писанках початку минулого століття
дечим відрізняються від нинішніх.

 

Рідкісне видання -- англійськоюпольською та українською мовами -- побачило світ завдяки небайдужим продовжувачам польського роду БЕЛІНА-БЖОЗОВСЬКИХ -- 62-літньої пані Єви і на рік старшого її чоловіка Антоні з Варшави. Вони є авторами книги. Під час їхнього перебування у Вінниці з ними спілкувався кореспондент "Голосу України". На згадку про знайомство гості презентували журналістові примірник "Подільських писанок".

 

Крім малюнків писанок з Попелюх, у книжці багато тексту і старих фотографій. На них зображено фрагменти перебування родини БЖОЗОВСЬКИХ на Поділлі. Тут представники панського роду осіли у другій половині XVШ століття. Мали землі на території нинішніх Крижопільського і Піщанського районів. У виданні сказано, що Бжозовські утримували у кожному селі лікаря, створювали аптеки, від важкої фізичної праці звільняли жінок і дітей. У селі Соколівка Бжозовські створили найбільшу на той час на Поділлі колекцію творів мистецтва.

 

-- Наші предки вели архів роду, -- каже пан Антоні. -- Передавали його з покоління в покоління. Так він дійшов до нашого часу. Деякі матеріали могли б зацікавити й вінничан. Адже йдеться про те, що відбувалося за довгі минулі роки тут, на Поділлі, на території нинішньої Вінницької області та й самої Вінниці. Бжозовські поєднали свої долі з родом ГРОХОЛЬСЬКИХ, а ті мали маєток у Вінниці.

 

Співрозмовники уточнили, що Грохольською, до одруження, була пані Гелена БЖОЗОВСЬКА, якій завдячуємо за збережені писанки з Попелюх. Як стверджують гості, в сімейному архіві розповідається, що Гелена неабияк цінувала українську народну культуру. Коли об'їжджала села, збирала предмети рукоділля, записувала розповіді про народні традиції. Про деякі з них згадується у книзі.

 

-- Десь на початку ХХ століття пані Гелена попросила селян у Попелюхах принести їй писанки, які ті малювали до Великодня, -- читаємо в книзі. -- Так у двір потрапило аж 183 писанки, оздоблені за тодішніми українськими звичаями. Пані Гелена зробила копію візерунків з кожної роботи і майже кожну підписала.

 

Пан Антоні і пані Єва розповіли, що малюнки усіх 183 писанок Гелена розмістила в альбомі. Він дійшов до наших часів. Саме звідти скопіювали малюнки і відтворили у виданому альбомі "Подільські писанки".

 

-- Таке цінне надбання не може зберігатися тільки в архіві, -- каже пані Єва. -- Його мають бачити нові покоління. Тому ми доклали багато зусиль, щоб надрукувати свій альбом. У ньому поіменно висловили подяку всім, хто долучився до видання фінансово. Приєднався до видання книги також і колишній Консул Польщі у Вінниці Кшиштоф СВІДЕРЕК.

 

Нарешті про те, що родове дерево Беліна-Бжозовських має пишну крону. У Єви й Антоні семеро дітей і вже 16 онуків. Чому подружжя з Варшави приїжджало на Вінниччину? Щоб побувати у місцях проживання їхніх предків. У Соколівці дотепер зберігся будинок Гелени і Яна Беліна-Бжозовсвьких. Пан Антоні зізнався, що мріє зібрати разом усіх своїх дітей з онуками і дружною компанією проїхати і пройти по тих місцях, де колись ходили предки.

 

Віктор СКРИПНИК.

Фото автора.

 

Вінницька область.

 

Голос України