Роздержавлення преси в області вже вийшло на фінішну пряму. Настільки на фінішну, що, напевне, вперше у майже 100-річній історії «Запорізької правди» (газета кілька разів змінювала назву) її журналісти вийшли пікетувати засновника — обласну раду. 

 


У раніше оприлюдненому зверненні місцева організація НСЖУ пояснює, в чому тут річ. «Запорізька правда» є єдиним україномовним виданням загальнорегіонального рівня. У рамках реалізації Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» КП «Редакція газети «Запорізька правда» Запорізької обласної ради за рішенням трудового колективу (яке має пріоритет у визначенні способу реформування) підлягає реорганізації. На жаль, постійна комісія з питань бюджету обласної ради, всупереч законодавству, на своєму засіданні 16 травня 2016 року ініціювала рішення про ліквідацію редакції і припинення випуску газети. Втім, є законний цивілізований шлях вирішення цієї проблеми. За умови виходу Запорізької обласної ради зі складу засновників (чого вимагає закон) колектив редакції готовий взяти на себе відповідальність за подальшу долю видання, ставши самостійним суб’єктом господарської діяльності», — йдеться у зверненні.


Поки що і звернення, і пікет мали лише ті наслідки, що питання «Запорізької правди» зняте з розгляду для опрацювання. Тим часом в області, і не лише в області, всі, кому належить за посадою, б’ють себе в груди, що таки десь і якось здолають отой клятий сепаратизм. У ЗМІ ж паралельно гримлять фанфари, що Путіну не вдалося і «пробити коридор» на Крим через Запоріжжя, і взагалі створити «Новоросію». Хоча ще трохи таких «новацій» щодо остаточного зачищення україномовного інформаційного поля в проблемних областях — і нічого йому і пробивати не треба буде...


Подейкують, що така само доля спіткає й альманах «Хортиця» — літературний журнал, який уже досить давно і регулярно видається на Запоріжжі. Втім, у цьому разі і виключно через особисті зв’язки редактора — поета Григорія Лютого — начебто вдалося знайти мецената, який профінансує видання альманаху.

Запоріжжя.


Фото Сергія ЄГУНОВА.