Меморіальну дошку на честь двох Героїв України -- льотчиків Дмитра МАЙБОРОДИ та Костянтина МОГИЛКА урочисто відкрито на будинку Товариства сприяння обороні України у Вінниці.

 

На знімку:

 

два Герої України зображені на одній меморіальній дошці

 

Фото з сайту Вінницької ОДА.

 

Вони обоє виросли у місті над Південним Бугом, здобули однакову професію військового льотчика. Загинули влітку 2014-го після того, як у їхні літаки влучили ракети, випущені бойовиками, -- Могилко 6 червня біля Слов'янська на Донеччині, Майборода -- 14 липня на Луганщині. Обидва мали можливість катапультуватися. Проте наказали зробити це членам екіпажу, самі тим часом утримували у повітрі охоплені вогнем машини, відвели їх від місць проживання людей. Обидва удостоєні високого звання Героя України.

 

-- Костя дуже любив небо, -- розповів присутнім його батько Віктор Петрович МОГИЛКО. -- Інколи говорив дружині, що любить її дуже, але небо більше.

 

-- Діма йшов за Костею на два роки пізніше, але точно по його слідах, -- каже мати Дмитра Майбороди Тетяна Іванівна. -- Спочатку аероклуб, потім військове училище. Тягнувся за ним, як за старшим братом.

 

Бойовики довго не віддавали останки сина Тетяни Іванівни, а також другого загиблого -- помічника командира Дмитра ШКАРБУНА. Втративши надію на чиюсь допомогу, жінка сама вирушила на переговори з бойовиками і привезла останки до Вінниці. Їх поховали на Алеї Слави на Центральному кладовищі обласного центру. В урочистостях взяли участь військові льотчики, керівництво Повітряних сил, штаб яких дислокується у Вінниці.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України