«Ті, хто пресує бізнес, є ворогами уряду України і моїми особистими ворогами», — заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман та зауважив, що у нього складається враження, наче у нас з’явився національний вид спорту — хто з контролюючих структур виграє змагання із «пресування» бізнесу. Враховуючи це, глава уряду пропонує тих, «хто зірвався з котушок», примусити поважати бізнес і працювати на розвиток національної економіки. До такого висновку прем’єра підвела його вівторкова зустріч із представниками Американської торговельної палати в Україні та українського бізнесу.

Пообіцявши, що уряд захищатиме бізнес та каратиме тих, хто намагається плутати державні справи з особистими, прем’єр повідомив, що до типових порушень належать неповернення ПДВ, безпідставне порушення кримінальних справ проти підприємств, неправомірно нараховані штрафи та ін. В. Гройсман повідомив, що доручив урядовцям спільно з бізнес-омбудсменом Альгірдасом Шеметою до 24 серпня опрацювати конкретні випадки тиску на бізнес, які давно не вирішувалися. За словами прем’єра, жорсткі підходи буде застосовано до представників усіх контролюючих структур, які тиснуть на бізнес, зокрема Державної фіскальної служби України, Митної служби, Державної санітарно-епідеміологічної служби України. «Якщо вони будуть паразитувати, звільняйте їх з роботи і робіть усе для того, щоб бізнес відчув нормальні умови для розвитку», — заявив він і назвав створення штучних перешкод для розвитку бізнесу і вимагання хабарів, особливо після Революції Гідності та в умовах протистояння військовій агресії на сході країни, «дикунством, за яке треба, м’яко кажучи, саджати».

Звернувшись до теми підвищення соціальних стандартів, В. Гройсман зазначив, що його можна забезпечити лише шляхом розвитку національної економіки та боротьби з корупцією, а не закликами популістів витрачати більше грошей із держ-бюджету. За його словами, що більше уряд за-глиблюється в корупційні схеми, наприклад у нафтогазовій сфері, «то голосніше чути крики популістів, які багато років були або чинниками, або співпричетними до цих схем.

Переконуючи, що іншого рецепту, окрім як створювати умови для того, щоб більше заробляти, а вже потім, як наслідок, більше витрачати, прем’єр зазначив, що одним із головних завдань вважає реформу оплати праці, бо сьогодні праця українців дуже недооцінена. Найближчим часом до парламенту буде внесено відповідні законопроекти, пообіцяв він.

Також Кабмін планує в липні схвалити та направити до Верховної Ради законопроект щодо зміни адміністрування податків. В. Гройсман повідомив, що вже обговорив з робочою групою за участі віце-прем’єрів, Міністерства фінансів та профільного парламентського комітету зміни, яких очікує бізнес. «Це ж треба спочатку зробити недолугу систему адміністрування, щоб завжди було за що зачепитися і нараховувати якісь нечувані штрафи», — сказав прем’єр.

Схвалена урядом концепція Фонду енергоефективності, за словами віце-прем’єра Геннадія Зубка, дасть змогу країні за п’ять років наблизитися до європейської моделі споживання та обліку енергоресурсів.