Документальну виставу-кабаре «Байки Сєвєра», презентовану Луганським обласним академічним українським музично-драматичним театром у Сєверодонецьку, автори визначили так: це чесна розповідь чотирьох акторів-переселенців про те, яким вони бачать цей світ і яким хочуть, щоб він був. Це розмова з глядачем про паралельні світи героїв, дитячі мрії та спроби знайти своє місце в світі.

Історія розгортається на тлі подій останніх років і життя в прифронтовій зоні. І війна, і окупована частина Донбасу мають цілком реальний вигляд. За сюжетом герої вистави протягом двох років неоголошеної війни неодноразово потрапляли в ситуації, коли доводилося робити складний вибір. Наприклад, брати участь у референдумі чи проігнорувати його? Як зберегти стосунки з батьками, які категорично підтримують «русскую весну», і не поступитися своїми принципами заради найрідніших тобі людей? Ці питання з документальною точністю виринають у мозаїці яскравих номерів у казковому кабаре й апелюють до політичної сатири. Двоє героїв із Сєверодонецька, ще двоє з Луганська і Криму — їм усім важко. Вони згадують, мріють і живуть.

Це перша експериментальна вистава в репертуарі Луганського музично-драматичного театру. Ідея постановки за такою темою виникла рік тому в Сєверодонецьку. Тоді голова правління об’єднання «VladOpera» (Німеччина) і організатор театрального фестивалю про війну, людей і суспільство Петер Шварц познайомився з роботою команди «Української нової драми». Це молодий театральних рух, що виник в Україні в 2010-му на противагу консервативному театральному середовищу, в якому, на думку фахівців, уже понад двадцять років не відбувається істотних змін. Отже, основна ознака п’єс «Української нової драми» — це їхнє безпосереднє співвідношення з реальністю та соціальна орієнтованість. Починаючи з подій Революції Гідності, коли учасниками театрального руху було створено виставу «Щоденники Майдану», українська нова драма продовжує цикл документальних вистав про актуальні події і війну на сході України. «Байки Сєвєра» — одна з них.

Проект реалізовано за підтримки Гете-Інституту в Україні і спрямовано на створення моста між східними регіонами України, всією країною і Європою.

Луганська область.

 

 

 

На знімку: сцена із вистави.

Фото Михайла БУБЛИКА.