Хлібороби Вінниччини додали до свого ужинку другий мільйон тонн зерна ранніх культур. Станом на друге серпня у засіки засипано 2,2 мільйона тонн збіжжя, зібравши врожай на 70 відсотках площ ранніх зернових.

 

З одного гектара намолочують у середньому по 52,5 центнера зерна. Це один з кращих показників у державі. За прогнозом керівника департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Миколи НЕЇЛИКА, загалом ранніх зернових очікують 2,7 мільйона тонн. Зібрати врожай залишилося на площі 140 тисяч гектарів. Впорати таку ділянку планують протягом тижня. У Бершадському районі вже завершили жнива. На 90 відсотках площ зібрано зернові у Могилів-Подільському та Ямпільському районах. В інших 24 районах краю жнивні роботи тривають.

 

Найвищий показник валового збору ранніх зернових в області зафіксовано у 2014 році. Тоді ужинок становив 2,3 мільйона тонн зерна. Нинішній коровай обіцяє бути багатшим.

 

-- Другий мільйон тонн зерна не останній у нинішньому році, -- уточнює Микола Неїлик. -- Разом з пізніми культурами хлібороби планують повторити показник 2014 року. Тоді Вінниччина вперше за всі роки добилася 5-мільйонного валового збору зерна ранніх і пізніх культур. Левову частку дала кукурудза. Фахівці стверджують, що ця культура має гарні види на високий урожай і в нинішньому році.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України