Діючий механізм надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг дає чіткі можливості кожному українському громадянину, який потребує допомоги, одержати адресну цільову підтримку. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час учорашньої селекторної наради з керівниками місцевих органів виконавчої влади з питань соціального захисту населення.

 

Прем’єр закликав не слухати популістів, котрі лякають, що будуть непідйомні платіжки. «Усі, хто має гроші, заплатять повноцінно, а хто має невеликі доходи — їм допоможе держава», — сказав В. Гройсман. При цьому глава уряду відзначив, що держава більше не фінансуватиме збитки теплокомуненерго, водоканалів, а натомість підтримуватиме конкретних громадян, які потребують допомоги. І запевнив, що всі субсидії будуть профінансовані стабільно.


Щодо формування тарифів, прем’єр до прикладу навів місто Суми. Там є міське «Теплокомуненерго», яке належить територіальній громаді, ним управляє міська рада. Розрахунки і тарифи робить міська рада, а потім їх затверджує НКРЕКП. Тобто, зазначив В. Гройсман, у місцевих рад є можливості знизити тарифи, але компенсувавши різницю через місцеві бюджети. При цьому він підкреслив, що зараз «ціна на газ є не корупційною, а єдиною ринковою». Водночас глава уряду закликав місцеві органи влади інвестувати в модернізацію, щоб «гріти не асфальт, а домівки».


Під час наради прем’єр продемонстрував платіжки, які отримають українці з початком нового опалювального сезону. Приміром, родина, яка проживає у двокімнатній квартирі площею 50 кв м, де склад сім’ї — три особи (двоє дорослих і одна дитина), а сукупний дохід — сім тисяч гривень, отримає обов’язковий платіж — 876 гривень. До порівняння, торік така родина платила 1466 гривень. Проте це із урахуванням субсидії.


Якщо у такій само квартирі проживає чотири особи, і сукупний дохід родини становить 9 968 гривень, то, за розрахунками уряду, їй доведеться сплатити комірне розміром 1 332 гривні (також із урахуванням субсидії).
Якщо у такому ж помешканні проживає двоє пенсіонерів, за платіжками, які продемонстрував прем’єр, їм доведеться сплатити 387 гривень комірного, а торік вони платили 407 гривень.


Прем’єр також нагадав, що уряд збільшив на 1000 гривень розмір допомоги на придбання селянам твердого палива, запевниши, що механізм отримання субсидій зараз максимально спрощено. По субсидії можна звернутися і в електронній формі. Наступним етапом має стати монетаризація субсидій, до чого зараз готується уряд, — щоб за зекономлений газ та інші комунальні послуги люди отримували доплату грошима. Для контролю за ходом підготовки до опалювального сезону на місця виїдуть віце-прем’єри та інші представники уряду.


Серед позитивів прем’єр назвав і те, що оживають державні газовидобувні підприємства. Перед ними поставлено завдання: за п’ять років наростити власний видобуток газу на сім мільярдів кубометрів, щоб стати повністю енергонезалежною державою і відмовитися від імпортованого газу. «Ми будемо нарощувати нашу економічну міць, економічну незалежність, і кожну копійку, яку отримуватимемо, спрямуємо на підтримку громадян», — запевнив В. Гройсман.


Щоправда, платіжки, які продемонстрував у Кабміні перед телекамерами прем’єр, чомусь геть непорівнянні із тими, які люди виймають із поштових скриньок. Ось також конкретний приклад: родина пенсіонерів із двох осіб у Києві мешкає у старій трикімнатній квартирі площею 57 кв. м, сукупний дохід — майже шість тисяч гривень, а платіжки — мало не на півтори тисячі гривень. Подали на субсидію, її призначили. Але... у розмірі 0 гривень 0 копійок. Окрім того, існує безліч обмежень, за яких не можна розраховувати на субсидію. Приміром, якщо продав стару хату і купив нову, оплатив дорогу операцію чи навчання дітям, тримаєш кошти на депозиті.

 

ПОЗИЦІЯ

 

Уже цього тижня уряд внесе до парламенту проект державного бюджету на 2017 рік — про це у своєму традиційному щопонеділковому зверненні на Фейсбук заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. «Наголошую на тому, що це буде абсолютно чесний бюджет із зрозумілими доходами і видатками. Ми започатковуємо основні пріоритети — оборона і безпека, збереження децентралізації, будівництво доріг, запуск програм енергоефективності, підтримка аграріїв і фермерів. У цьому році ми запустимо процес підвищення заробітних плат для українських вчителів», — сказав прем’єр.