Оскільки Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк перебуває з робочим візитом у Сполучених Штатах Америки, то вчорашнє засідання Кабінету Міністрів проходило під головуванням першого віце-прем’єр-міністра Віталія Яреми.

Свій виступ він розпочав з питання, яке сьогодні турбує не тільки Україну, а й усю міжнародну спільноту — з аналізу ситуації в Автономній Республіці Крим.

«Український уряд, як і український народ, був та залишається на тій позиції, що присутність російських військовослужбовців та військової техніки в Криму поза межами розташування об’єктів Чорноморського флоту Російської Федерації є очевидним порушенням підписаних між Україною та Росією міжнародних угод та Конституції України», — сказав відповідальний за безпекові питання урядовець і наголосив, що, грубо порушуючи Угоду про тимчасове перебування російських військових на території автономії, російські війська дестабілізують мирне життя, провокують українських військових на силові дії та підривають цілісність української держави.

До того ж В. Ярема зауважив, що сподівання російської сторони на те, що українські військові зброєю відреагують на агресію, не справдилися. «Наші офіцери і солдати продемонстрували неабияку витримку та гідність. Жодна провокація не знайшла відповіді. Жоден конфлікт не знайшов продовження. Жоден спалах агресії не мав розвитку. І коли наші опоненти побачили, що їх план не працює, вони почали залучати найманців-агітаторів, щоб розпалювати ситуацію зсередини», — сказав він.

Перший віце-прем’єр-міністр також повідомив, що оскільки російські війська постійно нарощують свою присутність уздовж східного кордону нашої держави, то Збройні Сили України приведено в повну бойову готовність та розпочато всеукраїнські військові навчання. На його переконання, незважаючи на те, що протягом останніх чотирьох років здійснювалася системна диверсія з підриву національної безпеки і оборони України, армія виконає свій високий обов’язок щодо захисту України. А органи прокуратури найближчим часом розпочнуть розслідування та притягнуть до відповідальності кожного, хто мав відношення до розкрадання військового майна у структурах Міністерства оборони.

Щоб виправити ситуацію, уряд уже збільшив фінансування потреб української армії. Зокрема, нині військовим у необхідних обсягах доставляються паливно-мастильні матеріали, вирішуються питання поставок речового майна. Крім того, виділено 125 мільйонів гривень для одноразового грошового забезпечення військовослужбовців Криму і робиться все, щоб забезпечити вчасне надходження цих виплат.

Під час спілкування з журналістами перед початком засідання в. о. міністра оборони України Ігор Тенюх (на знімку) повідомив, що в навчаннях на нашому східному кордоні Росія задіяла майже 220 тисяч військовослужбовців. «Учора Російська Федерація почала наймасштабніші за свою історію навчання десантних військ, у яких задіяно до 4 тисяч осіб, а 220 тисяч солдатів — це загальна чисельність військових, які беруть участь у спільних навчаннях і на території Росії, і території Криму», — сказав він. При цьому в. о. міністра зазначив, що нині в Криму перебувають майже 18,5 тисячі російських військовослужбовців, що на 6 тисяч більше, ніж передбачено угодами.

В. о. міністра оборони також звернув увагу на тенденції, які спостерігаються в ході ротації російських військових на території автономії. «Зараз війська спеціального призначення замінюють на механізовані батальйони. Також туди (до Криму. — Авт.) заводять спецпризначенців із Чечні», — сказав І. Тенюх.

Коментуючи ситуацію із так званим кримським «референдумом» 16 березня, перший віце-прем’єр В. Ярема наголосив, що ні Україна, ні світ його не визнають.

Оцінюючи економічну та загальнополітичну ситуацію в країні, перший віце-прем’єр-міністр доручив міністру економічного розвитку і торгівлі Павлу Шереметі прискорити подання на розгляд Кабінету Міністрів проекту заходів «100 днів — 100 кроків уряду». Крім цього, за його словами, нині необхідно забезпечити стабільну роботу всіх державних інституцій, оперативно та неупереджено розслідувати масові вбивства громадян, які здійснювалися в останні місяці на території Києва та інших областей, та встановити належний правопорядок у державі.

«У нас дуже складні часи, але ми гідно зможемо їх подолати, якщо будемо єдині, згуртовані та мудрі. Громадяни України чекають змін і нам уже сьогодні необхідно демонструвати результати роботи уряду, адже ми з вами перебуваємо в особливих умовах, під прискіпливим наглядом Майдану», — сказав В. Ярема.

Від міністра культури Євгена Нищука перший віце-прем’єр вимагає не забувати, що 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка відзначатиметься не тільки у березні, а й упродовж усього 2014 року.

«На вихідних відбулися офіційні урочистості з цієї нагоди. Хочу зазначити, що ми не повинні обмежитися лише протокольними заходами, адже увесь 2014 рік — це рік Шевченка. Ми повинні донести Шевченкові ідеї миру і злагоди всьому суспільству. Прошу міністра культури Нищука Євгена Миколайовича та всі інші причетні міністерства взяти під особистий контроль виконання у повному обсязі плану заходів із відзначення 200-річчя Тараса Шевченка у 2014 році», — сказав він.

У ході засідання було представлено нову редакцію Закону «Про здійснення державних закупівель». За словами В. Яреми, уряд розпочинає цілеспрямовану боротьбу з корупцією, тож ухвалення цього законопроекту унеможливить задіяння корупційних схем у цій сфері та забезпечить раціональне використання бюджетних коштів.

Також Кабінет Міністрів планує відновити роботу урядових комітетів, через які буде здійснюватися попередній розгляд та схвалення всіх проектів актів, що має забезпечити узгодженість позицій членів Кабінету Міністрів під час прийняття рішень.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Дослівно

Віталій ЯРЕМА: «Ми не визнаємо легітимності так званого уряду на території Кримської Автономії й жодним чином не підтримуємо будь-які його дії та рішення. На півострові діє злочинне угруповання, яке в неконституційний спосіб захопило владу і опирається на російських військових. Тому ніякого легітимного референдуму в Криму не може бути проведено, бо волевиявлення під прицілом автоматичної зброї не буде визнане ні Україною, ні світом у цілому. І будь-які результати цього референдуму не матимуть жодної юридичної сили».