Упродовж останнього тижня уряд отримав декілька позитивних сигналів, наголосив під час засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Перший стосується того, що наша країна піднялася в рейтингу агентства Fіtch. Це означає, що ми фактично вийшли з переддефолтного стану. Стабілізувати ситуацію, яка стала наслідком запровадження не дуже вдалої економічної політики, намагалися протягом двох років за допомогою непопулярних рішень. І от такі кроки дали перші результати, наголосив очільник Кабміну. Водночас, підкреслив він, у цьому кварталі, ми вже маємо перші ознаки економічного зростання. Поки що пересічні громадяни не можуть відчути його на собі, адже цей показник становить 1,8 відсотка, але, безумовно, це дає підстави говорити про те, що намітилися позитивні тенденції. «Україна вистояла», — так оцінив В. Гройсман перші ознаки відродження економіки, наголосивши, що завдання уряду — зробити це зростання сталим і пришвидшеним для створення нових робочих місць, формування достойної зарплати і виробництва конкурентного продукту. Однак від математичного зростання, до того, як воно реально відчуватиметься, має минути певний час, наголосив він.

 

Нині уряд робить перші кроки на шляху підвищення соціальних стандартів. Уже з грудня мінімальна пенсія зросте на 10 відсотків. Хоч цього й недостатньо, наголосив Прем’єр-міністр, але це вже друге зростання цього року, а з нового — показник планують збільшити ще на 10 відсотків. Із січня 2017 року зросте й мінімальна заробітна плата до 3200 гривень. Водночас наступного року уряд сподівається на тривідсоткове зростання економіки. Відтак, підкреслив В. Гройсман, не виключено, що заплановані в бюджеті соціальні стандарти переглядатимуть, адже важливо «реінвестувати кошти в якість життя громадян».


Керівник Кабміну звернув увагу на те, що протягом останнього часу певні політичні сили намагалися розхитати ситуацію в країні. Для цього, мовляв, використовували різні теми — і аграрний, і банківський сектор, і тарифи тощо. Хоч би які були наміри в цих людей, наголосив він, такі підходи абсолютно руйнівні для країни. Натомість, на його думку, нині необхідно підтримувати тенденцію економічного зростання, а не руйнувати напрацьоване. «Усе найгірше вже минуло, — звернувся до співвітчизників Володимир Гройсман. — Ми вистоїмо в боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність і ми виграємо війну, яка загрожує національній економіці».


Під час урядового засідання зачепили тему безпідставно завищених платіжок, які отримали кияни. За словами віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона, проведене розслідування засвідчило, що сталося це внаслідок помилки. Це підтвердили в Київенерго. Усі рахунки, надіслані споживачам, переглянуть, наголосив чиновник. Ситуацію розглядатимуть на рівні Київської міської державної адміністрації. Водночас Володимир Гройсман висловив здивування такою помилкою. Мовляв, у період, коли ситуація розхитується з різних боків, а людей закликають вийти на протести на вулицю, подвоєні-потроєні рахунки можуть бути не випадковими. На майбутнє, наголосив В. Гройсман, такі речі каратимуться дуже жорсткими штрафними санкціями, впритул аж до кримінальної відповідальності. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував перевірити отримані урядом дані про завищені платіжки, щоб пересвідчитися, чи справді це було помилкою.