Ще одну сонячну електростанцію "Балки" потужністю сім мегават введено в експлуатацію на Вінниччині. Станція розташована у Барському районі, її потужність найбільша порівняно з уже діючими аналогічними об'єктами. "Запрягти" сонце вдалося завдяки співпраці місцевої влади, інвесторів та генпідрядної компанії "Подільський Енергоконсалтинг". За словами голови Вінницької ОДА Валерія Коровія, п'ять відсотків від річного споживання електроенергії в регіоні отримують з відновлювальних джерел.

 

-- За активністю будівництва потужностей сонячних електростанцій Вінницька область випереджає інші регіони, -- каже директор компанії "Подільський Енкргоконсалтинг" Сергій Шакалов. -- Насамперед тому, що тут створили належні умови для інвесторів.

 

У Барському районі сформовано вузол генерації із діючих станцій "Бар", потужністю 6,05 мегават, "Верхівка" (2,8 МВт) і нової станції "Балки" (7 МВт). Роботи з монтажу нових панелей ще продовжуються. По їх завершенні, як пояснив Сергій Шакалов, сумарна потужність цього вузла становитиме майже 22 МВт. Фахівці "Подільського Енергоконсалтингу" прогнозують, що до кінця 2016-го у регіоні генеруватимуть двадцять відсотків від загальної потужності сонячної електроенергії, що виробляється в Україні.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України