У Полтаві відзначили 170-річчя з дня народження видатного земляка — художника Миколи Ярошенка. У художньому музеї, що носить його ім’я, відкрили виставку робіт із фондової колекції.


У великій залі представлено 55 живописних полотен, а також замальовки з кільканадцяти робочих альбомів одного із фундаторів знаменитої спільноти художників-передвижників. Ідеться про знакові для музею твори, з яких він майже століття тому, власне, й починався. Адже основою першої збірки стала привезена ще наприкінці 1917 року з Петрограда в Полтаву колекція творів Миколи Ярошенка.


Згідно з заповітом вдови художника Марії Павлівни, понад 100 його картин і етюдів, 23 альбоми з малюнками (на жаль, не весь той дар зберігся до наших днів), а також чимало робіт інших видатних передвижників — Шишкіна, Рєпіна, Полєнова, Маковського та інших — передавали рідному місту її чоловіка через губернське земство. З умовою, що новій мистецькій скарбниці присвоять ім’я Миколи Ярошенка. У заповіті окреслювалися навіть деталі плану музейного приміщення, вікна якого мали виходити на північ...


Більшість тих умов полтавці виконали. Попри те, що 1999 року художній музей «переселився» зі старовинного особняка у новобудову. А на відкриття згаданої виставки його нинішні господарі запросили самих... Миколу Олександровича та Марію Павлівну (на знімку — актори в образі художника та його дружини). Присутні вони тут і на портретах (див. фоторепродукції) та — вже незримо — серед натхненних любов’ю до людей і природи пейзажів, сюжетних замальовок, зображень колоритних особистостей із суспільних «низів» тощо.

 

 

 

Про значущість творчості полтавця, котрий досяг вершин у мистецтві й прагнув наблизити його до народу, говорили художники, мистецтвознавці, громадські діячі. На урочистостях вручили також засновані музеєм премії імені Миколи Ярошенка в шести номінаціях. За традицією, їх одержали митці, науковці, краєзнавці та доброчинці-меценати.



Полтава.


Фото та фоторепродукції автора.