Сьогодні у ФРН розпочинає роботу триденна Мюнхенська конференція з безпеки. Відомо, що Президент України Петро Порошенко має намір зустрітися там, зокрема, із віце-президентом США Майком Пенсом. Про це розповіла голова Комітету Верховної Ради у  закордонних справах Ганна Гопко в ефірі «5 каналу». «Важливо для України, щоб США залишалися принциповим союзником у протидії російській  агресії. Це важливо зберегти напередодні Мюнхенської конференції з безпеки, куди їде офіційна українська делегація», — зауважила вона.


За кілька днів до Мюнхенської конференції організатори оприлюднили доповідь, присвячену питанням глобалізації, світової безпеки та стабільності під назвою «Постправда, пост-Захід», постпорядок». Експерти вважають, що цей документ досліджує різні виклики нинішньому світовому порядку — від тероризму до нестабільності ЄС.

 

Центральними темами конференції стануть: криза світового порядку та ліберальної демократії, європейська політика безпеки та оборони. Особлива увага приділятиметься джихадистській загрозі, маніпулюванню і мілітаризації інформації, загрозі безпеці в Тихоокеанському регіоні та на Близькому Сході. Учасники форуму обговорять низку ключових викликів, зокрема й ситуацію на сході України.


На «полях» конференції відбудуться переговори у форматі «нормандської четвірки», куди прибудуть міністри зовнішньополітичних відомств України, ФРН, Франції та Росії. За повідомленням МЗС ФРН, під час зустрічі йтиметься про недавню ескалацію воєнного конфлікту в районі Авдіївки, повернення сторін до режиму припинення вогню, а також відведення військ і важких озброєнь від лінії розмежування. Окрім того, обговорюватимуться наступні кроки з реалізації Мінських угод. Цього разу в саміті вперше візьме участь новий міністр дипломатичного відомства ФРН Зігмар Габріель.


Тим часом експерти, обговорюючи представлену фахівцями доповідь, сходяться на думці, що світ нині вступив у найбільш неспокійний період після 1945 року. А західне суспільство дедалі більше замикається у собі, віддавши розв’язання світових проблем у руки «антиліберальних сил». Так світова криза виходить за межі національних держав, про що свідчить війна у Сирії, котра поширилася на цілий регіон і стала причиною масштабної міграційної кризи.


Голова конференції Вольфганг Ішінгер вважає, що світове співтовариство потребує «більшої солідарності, інтеграції та співробітництва як у ЄС, так і поза його межами. На його думку, апогеєм ситуації стала перемога на виборах у США Дональда Трампа, чию схильність до ізоляційності він називає «односторонньою і навіть націоналістичною політикою». Водночас Захід відмовляється від ролі рушійної сили людства, що дає змогу готувати ґрунт для формування «постзахідного» миру і знаменує радикальний відхід від сформованного після 1945 року світового порядку, тобто «постпорядок».


Чимало авторів доповіді для конференції стверджують, що послаблення західних демократій і міжнародних організацій пов’язане з посиленням «неліберальних сил», які хоч і самі мають вигоду від глобалізації, але все-таки протестують проти деяких елементів світового порядку. З другого боку, самі західні країни надто наполегливо наполягали на розповсюдженні своїх цінностей, викликавши спротив не лише за кордоном, а й у себе вдома.


Та нехай там що, а дискусії передбачають чимало «вогню і перцю». Утім, це стало вже традиційним на таких форумах. А от чи будуть ухвалені певні рішення, обов’язкові до виконання, — покаже перебіг конференції.

Берлін.