Комунальне підприємство «Центр історії Вінниці» створено рішенням сесії Вінницької міськради з метою дослідження, вивчення та популяризації сторінок минулого міста над Південним Бугом.


Ініціаторами нової справи стали місцеві історики, зокрема, ті, які працювали в робочій групі з питань декомунізації, а потім продовжили роботу в дорадчо-консультативному органі міськради — раді з питань історії, культурної спадщини та топоніміки Вінниці. За словами міського голови Сергія Моргунова, щодо того, в якому форматі і юридичному статусі має працювати нова структурна одиниця, було чимало дискусій. Більшість підтримала думку створити комунальне підприємство.


Перед тим як розпочати роботу, вінничани вивчали успішний досвід у цій справі Львова та Дніпра, де працюють аналогічні структури. Представника Інституту історії Дніпра, кандидата історичних наук, ветерана АТО Олега Репана запросили до Вінниці поділитися досвідом. Планується, що нова комунальна структура у перспективі стане музеєм історії Вінниці. Міський голова Сергій Моргунов передав з власної бібліотеки перший експонат — історичне видання з назвою «Подолія», датоване 1891 роком і віддруковане у тодішній столиці Подільської губернії — місті Кам’янець-Подільський.


Вінницька область.