Відновлено морське пасажирське сполучення між Україною та Туреччиною: пором Kaunas Seaways (на знімку) відтепер курсує на лінії Чорноморськ—Хайдарпаша—Чорноморськ.

Перший президент сучасної Туреччини Кемаль Ататюрк говорив про об’єднуючу роль Чорного моря. Але після анексії українського Криму навесні 2014 року воно перестало бути таким. Відтоді Україну й Туреччину пов’язували лише авіаційне сполучення або наземний маршрут транзитом через Румунію та Болгарію.

Відновити морське пасажирське сполучення вдалося тільки зараз, після тривалих підготовчих робіт національного поромного перевізника України — судноплавної компанії «Укрферрі». Проблема була в тому, що стамбульський порт Хайдарпаша, зв’язаний поромними лініями «Укрферрі» з Чорноморськом, не мав митно-прикордонного термінала для оформлення пасажирів. І от тепер він є.

На відкритті термінала, над створення якого «Укрферрі» і порт Хайдарпаша активно працювали більше трьох років із залученням посольств і генеральних консульств України та Туреччини, був присутній посол України в Туреччині Андрій Сибіга (на знімку). Він наголосив на значимості цієї події: відкриття термінала та забезпечення ефективної роботи на поромній лінії ДП «Укрферрі» на цьому маршруті стало ще одним кроком на шляху розширення партнерства між країнами. Дуже важливо, що новий пасажирський термінал запрацював напередодні сезону весна-літо — це відкриває прекрасні можливості для любителів морських мандрів. Після нещодавнього візиту Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана до Стамбула і підписання відповідної угоди в турецьких та українських туристів з’явилася можливість мандрувати за внутрішніми паспортами.

А капітан порома (який ходить під литовським прапором) Руслан Яковлев сподівається, що зараз проблем і формальностей, з якими доводилося постійно стикатися під час рейсів, поменшає. Попередня його кар’єра пов’язана із Балтикою, і він на власному досвіді відчув, наскільки легше працювати там — у межах Євросоюзу.

Поромна лінія створює прекрасні можливості і для автомандрівників: й автолюбителі, й організовані туристичні групи відтепер зможуть завантажити на борт Kaunas Seaways власний транспорт і після прибуття до Стамбула подорожувати всією країною.

Олексій ХОНДА.

Фото Олега ПЕРЕТЯКА.