Класичне Франкове «і відкіля ти такий узявся?!» цілком можна застосувати й до журналіста з Кропивницького Петра Мельника (на знімку), власкора «Голосу України» та очільника журналістів області. Минулого року з-під його пера народилася — й у видавництві «Імекс-ЛТД» вийшла — приваблива книжечка, дитяча пригодницько-фантастична повість «Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії».

Не менше, ніж газетяра, земляки знають Петра як завзятого мандрівника, мисливця та рибалку. Людину, котра полюбляє не просто куховарити, а робити це вправно і смачно навіть в екстремальних умовах. Отож, поява книжки саме з таким змістом не стала особисто для мене чимось неймовірним. Оскільки на приготування їжі він дивиться не як на марудну, рутинну, набридливу справу, а як на Таїнство, коли є щаслива нагода заглянути до Священного Казана. Тому-то для створеної ним маленької героїні відбувається диво, коли звичайнісінький мамин нотатник з кулінарними рецептами перетворюється на Священний Сувій, що допомагає вийти переможницею у несприятливих обставинах! Колись слухав розповідь автора (з деталізацією усього творчого процесу) про приготування ним якоїсь вишуканої страви з щойно впійманої щуки, і ловив себе на тому, що чую, як звучить поезія кулінарії та непідробна любов до родинного вогнища! Саме тому й твір з кулінарним осердям написано легко, невимушено, цікаво, з тонким почуттям гумору, та ще й зі знанням дитячої та зоопсихології (чого вартий образ мудрої й грайливої кішечки Асі!).

У книжці йдеться не просто про приготування їжі. А про приготування її без мікрохвильовок, газових плит і духовок. Ті, хто знайомий з «Маленькими дикунами» Ернеста Сетона-Томпсона, зрозуміють, про що я. Безперечно, читати Петра Мельника буде цікаво пластунам-початківцям. Звісно, казкова кулінарія додає не тільки апетиту. Як дізнається головна героїня дев’ятирічна Соня, приготування їжі — це й знання рецептури страв, і виховання ґречного поводження з тими, хто поряд, дотримання чистоти й порядку і, навіть, можливість порозуміння з дикунами давно минулих століть! А чужі поодинокі слівця «супер» чи «перекантуватися», їх лише дрібочка, — додають тексту сучасного колориту. Трактування ж деяких шведських слів — ніби взяте з видання «Цікава етимологія» — нагадує, що українські діти живуть у великому багатомовному світі, котрий можна успішно пізнавати.

Автор подекуди претендує на афористичність мови. «Десерт — це така страва, яку хочеться їсти не тому, що ти голодний, а тому, що вона дуже смачна!» Або: «Кулінарія — дуже гарна річ. У тебе завжди розв’язані руки для творчості. Немає одного продукту — можна використати інший. Немає однієї спеції — візьми іншу. Головне, щоб було смачно!»

У книжці можна знайти і справжні кулінарні рецепти та практичні поради скандинавської кухні. Як запевняє автор, «поради апробовані, а рецепти дегустовані».

Цікаво, що письменники в своїх творах давно вдаються до «смачних» прийомів. Але якщо у творах Хемінгуея або Ремарка герої переважно дегустують спиртне, то пригадайте гурманів Сервантеса, Діккенса або Чехова, навіть не згадуючи «Гаргантюа і Пантагрюєля» Франсуа Рабле! У деяких країнах влаштовуються літературно-кулінарні конкурси, на зразок «Гоголь-моголя», результатом котрих є читацьке голосування та наступний похід переможців до ресторану, щоб скуштувати омріяні страви улюблених персонажів, скажімо... Ілька Обломова!

Цікаво, що навіть на травневому київському Книжковому арсеналі заплановано доволі несподівану лекцію культуролога Світлани Баранець «Їсти, пити, хороше походити: харчова утопія, гастрономічний рай та фантастичні бенкети в літературі».

Отож, сподіваємося, що книжечка Петра Мельника про казкову мандрівку дівчинки Соні та кішечки Асі до Скандинавії припаде до душі юним читачам, бо автору самому її було цікаво писати. А якщо хтось натякатиме, що я, мовляв, забув про іншу складову потенційного читацького успіху видання — неймовірної краси ілюстрації до книги, зроблені Федором Лагном, — то, вибачайте, йдеться вже про зовсім іншу історію. Нам же лишається виглядати нові цікаві плоди діяльності письменника, художника та видавництва, котре не на жарт зацікавилося плідною співпрацею творців.

Федір ШЕПЕЛЬ.

Фото надане автором.

Кіровоградська область.