Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, яка була ухвалена у 2014 році і нині проходить фінальну стадію ратифікації, є лише початком великого шляху перетворень усередині України, щоб у кінцевому підсумку наша держава ефективно інтегрувалася у велику Європейську родину країн. Про це, вітаючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів рішення сенату Нідерландів про ратифікацію Угоди про асоціацію, сказав прем’єр Володимир Гройсман.

 

Глава уряду підкреслив, що всі зміни, які передбачені угодою, насамперед потрібні Україні. «Європейська інтеграція і Європейський Союз — це передовсім стандарти. Це сильна економіка, сильна судова система, демократичний устрій, справедлива соціальна політика, якісна інфраструктура, освіта, доступ до якісної медицини. І те, що сьогодні завершений етап ратифікації Угоди про асоціацію із Європейським Союзом, говорить тільки про те, що ми рухатимемо зміни швидше і якісніше», — зазначив він та висловив переконання, що Україна в середньостроковій перспективі зможе стати повноцінним членом ЄС.


Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що із завершенням ратифікації Угоди про асоціацію для України відкривається нове вікно можливостей, тому що ця угода є покроковим планом реформ у країні. Водночас вона підкреслила, що на сьогодні має місце гальмування з ухваленням необхідних рішень, які наближають українське законодавство до європейського та імплементують цю угоду. Зокрема, тільки в галузі фітосанітарного контролю ми повинні адаптувати до європейських майже 500 норм.


На 2017 рік у дорожній карті виконання Угоди про асоціацію значиться ухвалення рішень щодо повного відкриття поштово-кур’єрських, телекомунікаційних, фінансових послуг та послуг морських перевезень, остаточне приєднання до угоди про оцінку відповідності прийнятності промислових зразків, виконання зобов’язань щодо угоди про вільну торгівлю з ЄС стосовно імплементації законодавства щодо безпечності харчової продукції та ухвалення Верховною Радою пріоритетних євроінтеграційних законопроектів. «Ніхто, крім міністерств, не зможе виконати ці завдання. У нас є повна підтримка Прем’єр-міністра і Президента, я готова координувати і надавати допомогу відповідно до своїх повноважень, але відповідальність за кожну галузь несе конкретний міністр», — підкреслила віце-прем’єр та наголосила, що окрім виконання запланованого на 2017 рік нам також потрібно надолужити те, що не було зроблено раніше. З цією метою пропонується запровадити інформаційну систему «Пульс реформ», яка показуватиме, що зроблено та які міністерства не справляються із покладеними на них завданнями.


Міністр закордонних справ Павло Клімкін висловив переконання, що насправді нічого складного у виконанні угоди немає, але для цього потрібна політична воля. «Ця угода не про звичайну торгівлю, а про те, щоб наші виробники вийшли на ринок Євросоюзу. І на нього не можна вийти шляхом квот, бо квоти діють тільки для агропромислової продукції. Давайте подивимось, які є мита на нашу промислову продукцію — їх майже немає, але ми все одно відсутні на цьому ринку. Тому всі країни, які реалізовували угоди про асоціацію, отримали колосальний поштовх, і ця угода — наш шлях до євроінтеграції», — зазначив міністр.


Підбиваючи підсумки обговорення, прем’єр висловив переконання, що угоду буде виконано. «Якщо «пульс» угоди  показуватиме, що якісь міністерства не виконують поставлені перед ними завдання, то, кажучи медичним терміном, я доводитиму вас до тахікардії», — сказав, звертаючись до членів уряду, прем’єр. У зв`язку із цим він закликав міністрів ще раз проаналізувати плани та графік їхнього виконання, а також усю законодавчу базу, яку потрібно змінювати. «Звертатимемося до керівництва парламенту з пропозицією проводити євроінтеграційні дні та ухвалювати необхідні закони, бо вони зроблять Україну кращою», — зазначив В. Гройсман та попередив міністрів, що уряд регулярно заслуховуватиме інформацію про виконання плану дій.


Також глава уряду наголосив на необхідності вже найближчим часом провести пенсійну реформу, розібратися з продажем неефективного державного майна, розпочати медичну реформу, продовжувати освітні реформи та провести глибокі, без політичних спекуляцій, дискусії щодо обігу земель.