Міжнародний фестиваль оперного співу «Операфест-Тульчин» («Operafest-Tulchyn»), що тривав упродовж 4—5 червня ц. р. на Вінниччині, став ще й інструментом відродження туристичного потенціалу історичного містечка.

Саме тому на мистецький захід запросили керівників об’єднаних територіальних громад. Проведення фестивалю фінансово підтримав і був на ньому серед глядачів народний депутат України Микола Кучер.


Понад триста солістів, музикантів та диригентів з Італії, Німеччини, Польщі, США, Чехії і нашої держави виступили на сцені, спорудженій на... подвір’ї найбільш знаної у містечку Тульчин пам’ятки архітектури XVІІІ століття — палацу Потоцьких, який ще називають Подільським Версалем. «Усі звикли до того, що опера лунає тільки в театрах, до того ж, великих міст, — каже директор фестивалю радник міністра культури України Ірина Френкель. — Організатори заходу у Тульчині спробували відійти від усталених традицій. Привезли оперу у глибинку. Були хвилювання, як звучатимуть класичні твори у нових умовах, як їх сприйме периферійний глядач.

Сміливо можна стверджувати, що відкритий майданчик розширює можливості, наприклад, він зібрав протягом двох днів майже десять тисяч гостей, не тільки з Вінниччини, а й різних регіонів країни і з-за кордону».


Усі концертні програми були безплатні. Своє мистецтво демонстрували три симфонічні оркестри з Києва, Львова та Вінниці, чотири хорові колективи. Глядачі побачили оперу Миколи Леонтовича «На Русалчин Великдень», диригентом якої був народний артист України Мирослав Скорик. Уперше в нашій державі показали концертну версію всесвітньовідомого мюзиклу Джима Стеймана «Танець вампірів». Як уточнила пані Френкель, фестиваль отримав ексклюзивне право на єдине виконання постановки мюзиклу в Україні. Глядачі побачили концертну постановку «Кармен» Жоржа Бізе, проект «Галаопера» з найкращих арій німецьких, італійських і українських композиторів, концертну версію одного з найбільш касових мюзиклів світу — «Привид опери» Ендрю Ллойда-Веббера. На біс сприйняли сучасну українсько-італійську постановку найвеселішої опери Джоаккіно Россіні «Пробний камінь».


— Плануємо зробити фестиваль у Тульчині щорічним, — зазначив на відкритті голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — Такі заходи позитивно впливають на формування інфраструктури регіону. Пілотний проект є гарним прикладом для інших міст і новостворених об’єднаних територіальних громад щодо формування чи відновлення гуманітарного потенціалу.

Вінницька область.

 


На знімку: фрагмент фестивального дійства «Операфест-Тульчин».


Фото з сайту Вінницької облради.