Сенат США переконливою більшістю (97 голосів — «за», 2 — «проти») схвалив документ, який розширить санкції проти Росії. Поправки було внесено до закону про санкції щодо Ірану, до тексту якого сенатори додали також антиросійські санкції, які, за словами законодавців, є своєрідним покаранням Росії за втручання у президентські вибори в США, окупацію Криму і підтримку уряду Сирії. Окрім того, документ обмежить можливості президента США пом’якшити, призупинити чи скасувати чинні санкції проти Росії без згоди Конгресу. Тепер за документ мають проголосувати в Палаті представників. Свій підпис повинен поставити і президент Дональд Трамп.

 

У Росії уже відреагували на рішення верхньої палати Конгресу. «Нинішня позиція Сенату не адекватна ні ситуації у світі, ні ситуації у двосторонніх відносинах з Росією», — заявив журналістам голова міжнародного комітету Ради Федерації Костянтин Косачев, інформує РІА «Новости». За його словами, сподіватися, що Палата представників не підтримає документ, марно, «а ось на дії Трампа варто подивитися — чи збереже він за такої ситуації здатність діяти самостійно, а не підпорядковуватиметься інстинктам самозбереження при владі». При цьому в Москві пообіцяли в разі накладання нових санкцій застосувати відповідні заходи.


А поки Росія сподівається на Трампа, в Сенаті запевняють: якщо навіть президент накладе вето на закон, законодавці мають достатню кількість голосів, аби подолати це вето й у майбутньому контролювати санкційну політику президента США щодо Росії, повідомляє «Голос Америки».


До речі, в Білому домі також упевнені, що Росію треба притягнути до відповідальності за втручання у вибори у США. Саме це заявив державний секретар США Рекс Тіллерсон у середу на засіданні Комітету з міжнародних справ Конгресу США. В адміністрації вважають, що гнучкість у застосуванні санкцій з огляду на дипломатичну ситуацію дасть можливість натиснути за необхідності на Росію, але при цьому «гарантує збереження конструктивного діалогу» з РФ.


Під час цього засідання Рекс Тіллерсон озвучив ще одну важливу для України ідею, а саме — можливість шукати розв’язання конфлікту на сході України поза межами Мінських домовленостей. «Я думаю, що це дуже важливо, щоб нам була дана гнучкість у досягненні цілей Мінського процесу. Дуже може бути, що уряд України і уряд Росії можуть дійти до прийнятного розв’язання проблеми через іншу структуру, ніж Мінськ», — сказав він, відповідаючи на запитання демократа Еліота Енгела: «Чи в інтересах США послабити санкції проти Росії?». «Може, застереження у тому, що я би не хотів, аби ми були прикуті ланцюгами до Мінська, якщо з’ясується, що учасники переговорного процесу вирішили досягти врегулювання через іншу, відмінну угоду», — зауважив держсекретар. На думку Тіллерсона, Білий дім повинен мати можливості для маневрів у питанні посилення або послаблення санкцій, передає «Інтерфакс-Україна».


Депутат Еліот Енгел натомість вважає, що така позиція може послати хибний сигнал Росії. «Якщо вони думатимуть, — наголосив він, — що ми якимось чином воліємо послабити санкції стосовно них до того, як вони виконають зобов’язання у Мінському форматі і вийдуть з Криму, то це лише спонукає Путіна продовжувати залякування». Енгел наголосив, що росіяни розуміють тільки одну річ — жорстку розмову.


Однак у Києві на таку заяву відреагували інакше. Перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко вважає, що «Тіллерсон сказав про те, що хоч би який був формат — головне, щоби було досягнуто цілі Мінська. Не обов’язково пункт за пунктом викреслювати, щоб просто досягнуто було миру», — інформує УНІАН.


Щодо того, якими можуть бути варіанти переговорів поза Мінським форматом, стане відомо незабаром. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін підтвердив, що вже найближчим часом може відбутися зустріч Президента України Петра Порошенка та Президента США Дональда Трампа. «Нам було перед цією зустріччю важливо домовитися з американськими партнерами щодо їх формату ангажування, буде це паралельний формат чи це буде формат взаємодії на певному рівні з «нормандським форматом». Тому чекайте найближчим часом багато важливих новин», — попередив журналістів Павло Клімкін.


Що стосується дати зустрічі президентів, то Павло Клімкін сказав: «Ми повинні витримати інтригу. Найближчим часом Святослав Цеголко (прес-секретар П. Порошенка) зробить відповідну заяву, синхронно з нашими американськими друзями». Коли верстався номер, інтрига тривала.