Відбулася перша зустріч представників США та Китаю у рамках Діалогу з дипломатичних питань та проблем безпеки. У переговорах взяли участь з американської сторони держсекретар США Рекс Тіллерсон та міністр оборони Джеймс Меттіс, з китайської -- член Держради КНР Ян Цзечі та начальник генштабу Народно-визвольної армії Китаю Фан Фенхой.

 

На прес-конференції за підсумками переговорів Рекс Тіллерсон наголосив на необхідності з боку міжнародного співтовариства докладати більше зусиль для припинення фінансування провокаційної діяльності КНДР і підкреслив особливу роль Китаю. "Ми повторили, що в Китаю є дипломатична відповідальність за значне розширення дипломатичного та економічного тиску на режим, якщо КНР хоче запобігти подальшій ескалації напруженості в регіоні", -- зазначив Тіллерсон. Обидві сторони, за його словами, виступають за повну і незворотну, яка підлягає верифікації, денуклеаризацію Корейського півострова.

 

Учора президент США Дональд Трамп ще на рік продовжив санкції, введені проти Північної Кореї, які запровадив його попередник. Термін їх дії завершувався 26 червня. Прес-служба Білого дому уточнює, що ці санкції було запроваджено 2008 року, в інші роки вони продовжувалися і розширювалися. Білий дім підкреслює, що поширення ядерних матеріалів на Корейському півострові, дії та політика КНДР і нині становлять надзвичайну загрозу для національної безпеки, зовнішньої політики та економіки США.

 

Нагадаємо, що на початку червня резолюцію із розширення санкцій одноголосно ухвалила й Рада Безпеки ООН.

 

Однак ці та попередні рішення не утримали владу Пхеньяна від продовження своєї бездумної політики. Напередодні американсько-китайських переговорів супутники США виявили незвичну активність на ядерних випробувальних полігонах КНДР. Світові агентства заговорили про те, що чергове ядерне випробування може бути приурочене саме до початку переговорів. Щоправда, Пхеньян не ризикнув продовжити експерименти.

 

Не виключено, що провокація мала на меті також застерегти США від реакції на смерть їхнього громадянина. Міністр оборони США Джеймс Меттіс нагадав на прес-конференції за підсумками американсько-китайських переговорів про смерть американського студента. Отто Вормбієра півтора року тому засудили в КНДР на 15 років тільки за те, що він прихопив із турпоїздки до КНДР як "сувенір" пропагандистський плакат. 13 червня його "з гуманітарних цілей" (за версією КНДР) повернули на батьківщину. Хлопець був у комі (лікарі кажуть, що в такому стані він перебував уже майже рік), а 19 червня, не виходячи з коми, помер. Навряд чи в когось є ілюзії, що США обмежаться висловленням співчуття рідним і близьким. Джеймс Меттіс заявив, що його країна "продовжить вживати заходи, спрямовані на власний захист і захист своїх союзників".

 

Чи можна змусити КНДР відмовитися від ракетно-ядерної програми та розпочати денуклеаризацію півострова без різкого загострення відносин і наслідків, до яких воно може призвести? Це найбільше турбує сусідів Північної Кореї, бо саме вони потрапляють в зону найбільшого ризику. І тому намагаються робити все, що можливо, аби розв'язати "проблему КНДР" мирними засобами.

 

Президент Південної Кореї Мун Чже Ін висловив сподівання, що зможе зустрітися із лідером КНДР Кім Чен Ином цього року. Він назвав диктатора "нерозумним лідером і дуже небезпечною людиною", однак такою, від кого залежить ситуація в країні. А "щодо превентивного удару, то це питання, можливо, доцільно буде обговорити пізніше, -- заявив він телеканалу CBS News, -- якщо загроза зросте".

 

Як стало відомо, голова КНР Сі Цзіньпін і президент США Дональд Трамп продовжать розмову про приборкання ядерних амбіцій КНДР під час саміту G20 в німецькому Гамбурзі.

 

Світ перебуває у пошуку. "Ера стратегічного терпіння" щодо КНДР хоч і закінчилася (за словами віце-президента США Майкла Пенса), але хотілося би, щоб вихід з неї був теж стратегічно правильний.

 

Ніна БАЛИКОВА.

 

Голос України