Дві відзнаки з однаковою назвою «Патріот Вітчизни» запропонували запровадити обласній владі Вінниччини представники низки громадських організацій. Одна з них — для нагородження захисників суверенітету та територіальної цілісності України під час проведення АТО в Донецькій та Луганській областях, друга — для волонтерів, керівників та працівників підприємств, установ та організацій, які добровільно здійснювали волонтерську діяльність на сході. Рішення ухвалили після розмови за круглим столом.
Окрім активістів, більшість з яких представляла ГО учасників АТО та волонтерів, у ній взяли участь заступник голови Вінницької облради Михайло Кременюк та заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк, керівник відділу допомоги учасникам АТО ОДА Андрій Грачов. Представник громадської ради при ОДА Олег Горобець насамперед запитав, чи доцільна така відзнака. Присутні одностайно підтримали її запровадження. Вручати її пропонують 24 серпня до Дня Незалежності та 14 жовтня до Дня захисника Вітчизни.
— Прийняте активістами рішення має пройти обговорення на засіданні постійних комісій депутатів облради, — уточнив Михайло Кременюк. — Якщо будуть позитивні висновки, питання винесуть на сесію облради. За інформацією обласної влади, на території Вінниччини нараховується 15 тисяч учасників бойових дій на сході держави, а волонтерів — ще більше.