Про це в інтерв’ю Болгарському національному радіо повідомила співробітниця Інституту геології при Болгарській академії наук Пламена Іванова. За її словами, щорічно майже 2 гектари болгарського берега опиняється під водою.


Науковці Болгарії з 1983-го постійно стежать за абразійними процесами руйнування хвилями і прибоєм берегової лінії Чорного моря. За цей час достовірно встановлено, що на понад 270 кілометрах море поступово відвойовує у країни її узбережжя. Це спричиняє зміну прибережної зони й морського шельфу. Для зміцнення берегової лінії вживають певних заходів, але їх недостатньо для того, щоб зупинити сповзання прибережних ділянок землі в море.

Для кардинального вирішення цієї проблеми в країни не вистачає фінансових коштів. Їх направляють переважно на зміцнення найнебезпечніших зсувних ділянок у Варненському регіоні, між курортами Золоті піски й Святих Константина і Єлени, що загрожують готельним комплексам і будинкам громадян.


Не може Болгарія з цієї самої причини повністю розв’язати проблему стічних вод, котрі в деяких місцях спускають просто в Чорне море. Це — одне з основних екологічних завдань, яке не змогли розв’язати ні в комуністичний період, ні в роки демократичного розвитку. Днями його обговорили в Бургасі за круглим столом на тему: «Чистий морський туризм». В обговоренні проблеми брали участь не тільки болгарські вчені й чиновники, а й глава Департаменту політики згуртування і екооцінки Генерального директорату Європейської комісії з довкілля Джордж Кремліс. За його словами, для вирішення проблеми з очищенням стічних вод Болгарія повинна витратити не менше 5 млрд. євро. І відразу попередив: у ЄС сьогодні грошей для цього немає.


Представник Європейської комісії категорично заявив, що в майбутньому стічні води взагалі не мають скидатися в Чорне море, щоб не перетворити його на смітник. Для цього потрібно будувати на всьому болгарському Причорномор’ю сучасні очисні станції, а потім використовувати очищену воду в сільському господарстві й для технічних потреб на виробництві, але в жодному разі не зливати її в море, що також посилює абразійні процеси.