Ще 48 годин тому я, як і більшість українців, вважав, що країна почала виходити з політичної кризи, заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів в. о. Прем’єр-міністра Сергій Арбузов.

«Кожен із нас зробив усе від нього залежне, аби політичний конфлікт перейшов у стадію конструктивного діалогу. Зі свого боку, влада пішла на компроміс: відмінено закони, які викликали широку дискусію у суспільстві, ухвалено закон про «амністію», прокуратура та міліція почали закривати справи», — сказав глава уряду, додавши, що влада, зі свого боку, навіть виконала вимоги цього документа достроково. «Всіх, кого стосувався закон про «амністію», було звільнено», — запевнив він та висловив думку, що й протестувальники начебто зрозуміли необхідність цивілізованого виходу з кризи та звільняли адміністративні будинки.

Але у вівторок, заявив С. Арбузов, радикально налаштовані демонстранти спровокували безлад у центрі столиці, що призвело до людських жертв і знищення майна держави та простих громадян. На думку в. о. прем’єра, це ганьбить країну в очах світової спільноти, іноземних інвесторів та торговельних партнерів, і цим заганяє економіку в прірву.

«Суспільство обурене! Воно чекало на цивілізоване вирішення наболілих питань — у стінах парламенту, а не на вулицях із застосуванням сили», — зазначив в. о. глави уряду. При цьому він висловив переконання, що громадяни України, влада та світова спільнота гостро засуджують насилля і агресію, оскільки має місце не прояв демократії та громадянської позиції людей, а «маніпулювання свідомістю громадян та спроба силового захоплення влади».

«У жодній країні такі методи не призводили до вирішення конфлікту, а от до біди призвести можуть», — сказав С. Арбузов та висловив співчуття сім’ям загиблих. «Мені прикро і страшно, що вчорашні безпорядки призвели до людських втрат», — додав він та запевнив, що уряд зробить усе можливе для надання своєчасної медичної допомоги всім постраждалим під час безпорядків та виділить необхідну допомогу сім’ям загиблих правоохоронців.

Крім того, в. о. глави уряду закликав громадян із розумінням поставитися до рішення про обмеження руху транспорту в бік Києва. «Воно спрямоване на недопущення ескалації конфлікту», — сказав він та запевнив, що влада не маємо наміру піддаватися провокаціям.

«Україна — це не тільки Майдан, вулиці Грушевського та Шовковична. Це мільйони громадян, яким не до цих подій. Їм треба працювати, водити дітей до школи, готувати вечерю. Життя триває, тому уряд повинен зробити все, щоб забезпечити нормальне функціонування країни», — зазначив С. Арбузов та поінформував про першочергові завдання влади. За його словами, насамперед йдеться про забезпечення своєчасної виплати заробітних плат, пенсій, соціальної допомоги, плановий весняний ремонт доріг, мостів та інших об’єктів транспортної і комунальної інфраструктури й підготовку до посівної кампанії. При цьому С. Арбузов поінформував, що сьогоднішній стан підготовки до посівної кампанії добрий, зокрема, озимі на зерно посіяні майже на рівні минулого рекордного року — 96 відсотків, сільгоспвиробники повністю забезпечені якісним насіннєвим матеріалом, а готовність тракторної та ґрунтообробної техніки становить понад 96 відсотків.

«Своєчасне забезпечення технікою, паливно-мастильними матеріалами і добривами — запорука вдалої посівної і як результат — забезпечення продовольчої безпеки в країні. До того ж країна потребує валютних надходженнях від експорту сільгосппродукції. Їх цього року ми прогнозуємо на рівні 20 мільярдів доларів», — сказав С. Арбузов.

 

Дослівно

Сергій Арбузов: «Рекомендую усім державним установам та навчальним закладам Києва з розумінням ставитися до тих, хто через проблеми з транспортом не зміг потрапити чи запізнився на роботу або навчання. Керівникам установ та компаній, що розташовані в епіцентрі подій, по можливості дозволити жінкам, а особливо матерям неповнолітніх дітей, не відвідувати роботу деякий час, доки ситуація не залагодиться».