Учора в Японії відбулися навчання з термінового оповіщення на випадок ракетного запуску з КНДР. Перевірялася система J-Alert: тестове попередження було поширено з допомогою спеціальних ретрансляторів, наданих для цього каналами зв’язку.
Навчання охопили 202 міста й селища дев’яти префектур на південному заході острова Хонсю, а також на острові Сікоку — над територіями, над якими ймовірно можуть пролетіти північнокорейські ракети, якщо би Пхеньян вирішив атакувати Гуам.
Як повідомило агентство Kyodo, перевірка систем оповіщення пройшла успішно, щоправда, в деяких районах повідомлення із попередженням про небезпеку надходило не зовсім чітко. Тож тепер організатори перевірки системи мають над чим попрацювати.
Тим часом у Вашингтоні вперше після приходу до влади адміністрації президента США Дональда Трампа відбулася зустріч у форматі 2+2. Міністр закордонних справ Японії Таро Коно і міністр оборони Іцунорі Онодера зустрілися з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном і міністром оборони Джеймсом Меттісом. Формат передбачає обговорення питань, що стосуються безпеки двох країн та у світі.
У спільній заяві після зустрічі йдеться, що міністри домовилися «продовжувати чинити тиск на Північну Корею, співпрацюючи з іншими країнами задля того, аби змусити її зробити конкретні кроки для завершення своїх ядерної та ракетної програм» і для досягнення денуклеаризації Корейського півострова.
На прес-конференції по закінченні зустрічі її учасники поділилися своїми висновками. Глава Пентагона закликав Пхеньян відмовитися від провокацій та погроз і вибрати «кращий шлях», оскільки «будь-яке ініціювання військових дій одержить ефективну й переважаючу відповідь».
Японський колега Меттіса Іцунорі Онодера заявив, що «на тлі загроз Північної Кореї сторони домовилися збільшити тиск на КНДР і посилити здатності альянсу».
Держсекретар США Рекс Тіллерсон сказав, що зусилля Вашингтона та його союзників спрямовані на те, щоб привести КНДР до переговорів. Але вести ці переговори необхідно з розумінням того, що відбувається поступальність руху, що новий раунд дасть інший результат, ніж попередній.
«Немає сенсу вести діалог заради діалогу, — підтвердив Таро Коно. — Японія, США та Південна Корея єдині в цьому».

Ніна БАЛИКОВА.

Токіо.