У кінному театрі "Запорозькі козаки" відбулося урочисте нагородження переможців творчого конкурсу Національної спілки журналістів України. Кращих визначали в 16 номінаціях, на розгляд свої роботи подали майже сто журналістів.

 

На знімках:

 

Журналістом року
стала запоріжанка Ірина Левченко

 

Заслужену нагороду отримує
Наталія Яременко

 

Секретар НСЖУ Зоя Шарикова,
голова НСЖУ Сергій Томіленко
та Наталія Яременко (зліва направо) --
в нагороду всі переможці отримали
"Фронтовий альбом"

 

-- Уперше ми проводимо виїзну церемонію нагородження переможців творчих конкурсів НСЖУ в регіоні. Традиційно визначаємо кращого журналіста року, газету року, телекомпанію, акцію. Зазвичай проводимо в Києві круглий стіл і професійне спілкування, але цього разу, оскільки Запорізька обласна організація спілки журналістів України визнана кращою і найбільш активною організацією в структурі, вирішено було провести вручення на Хортиці, -- розповів голова Національної спілки журналістів Україна Сергій Томіленко.

 

Кращим журналістом України в цьому році також стала представниця Запорізького краю -- власний кореспондент газети "Факти і коментарі" в області Ірина Левченко.

 

Найкращою журналістською акцією одностайно визнали акцію "Голосу України" "Російський солдате, кидай рушницю, іди додому", яку ініціювала завідувачка парламентського відділу газети Наталія Яременко.

 

-- Це листи з Росії, листи росіян. І це дуже високо сприймається емоційно, приклад того, коли журналістика може бути документальним підтвердженням. Якщо всі ці публікації зібрати і передати в суд в Гаазі, слоган "їх там немає" буде переможений, -- наголосила секретар НСЖУ Зоя Шарикова.

 

Про історію створення акції розповідає Наталія Яременко:

 

-- У березні 2014-го, коли відбулася прихована чи гібридна агресія Росії проти України, я почала шукати росіян, які хоч якось розуміли, що відбувається, і не підтримали політику свого президента. Ми активно обмінювалися останніми культурними новинами, рецептами борщів, піснями, дачними порадами і не могли знайти те, що нас роз'єднує чи могло б стати причиною ненависті росіян до українців. "Путін не наш -- він сам свій, "Крим-не наш", "українці нам брати, а з братами не воюють", "війна скоро закінчиться"... Але листи-сповіді і покаяння розтягнулися в роки. Звісно, це дисиденти, вчителі, журналісти, психологи, перекладачі, тобто люди, які вміють думати, аналізувати, порівнювати факти і не дивляться телевізор. За цей час сотні з них, не маючи змоги емігрувати, чи бувати на антивоєнних мітингах в своїх містах, вдалися до внутрішньої еміграції. Більшість почали шукати українське коріння, вивчати українську мову, допомагати нашим волонтерам, більше того, дехто став добровольцями і зараз роблять свій внесок в мир і Нашу Перемогу, -- розповіла Наталія.

 

Варто зазначити, що переможці всіх 16 номінацій в подарунок отримали також альбом робіт фотокореспондента газети "Голос України" Олександра Клименка "Фронтовий альбом", який він підписав персонально для кожного переможця.

 

Журналісти приїхали в Запоріжжя не лише святкувати, але задля захисту прав своїх колег. Зокрема, весь журналістський десант відправився в райцентр Оріхів, щоб підтримати редактора газети "Трудова слава" Світлану Карпенко, яку незаконно звільнили місцеві представники влади, аби завадити процесу роздержавлення колишніх комунальних ЗМІ.

 

Ольга КОШКАЛДА.

Фото автора.

 

Запоріжжя.

 

Голос України