ЄС «послідовно стежив за справою» заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза і наполягав на його звільненні. Сьогодні Євросоюз повторює свій заклик. Заборона діяльності Меджлісу і переслідування його керівників «являють собою серйозні і неприйнятні порушення їх прав», йдеться у заяві Європейської служби зовнішніх зв’язків, оприлюдненій після того, як противника анексії українського Криму Росією Верховний суд півострова засудив до 8 років позбавлення волі за «організацію масових заворушень», інформує DW.


«Чийгоз фактично був засуджений за порушення закону, який на момент тих подій (стосовно яких проводилося слідство,) не застосовувався», — йдеться у заяві офісу комісара Ради Європи з прав людини Нілса Муйжнієкса. «Викликають серйозні сумніви щодо сумісності рішення з Конвенцією, яка чітко встановлює, що «ніхто не може бути визнаний винним у вчиненні будь-якого кримінального правопорушення внаслідок будь-якого діяння чи бездіяльності, що не становили кримінального правопорушення відповідно до національного чи міжнародного права на той час, коли це було вчинене», — інформує «Радіо Свобода».


«Ахтем Чийгоз є в’язнем совісті, якого позбавили волі виключно через мирну реалізацію його прав людини. Він має бути звільнений негайно та безумовно», — переконана директорка Amnesty Іnternatіonal Україна Оксана Покальчук. Організація вимагає його негайного звільнення, йдеться у заяві AІ, поширеній прес-службою організації.


А глава Меджлісу Рефат Чубаров назвав рішення суду «вироком усім татарам» і пообіцяв звернутися до Європейського суду з прав людини. «Одночасно зі зверненням до ЄСПЛ ми будемо наполягати на екстрадиції Ахтема Чийгоза на територію Української держави», — наголосив Р. Чубаров.