19 вересня розпочалися загальнополітичні дебати, що відбуваються в рамках 72-ї Генасамблеї ООН і в яких беруть участь світові лідери, зокрема Президент України Петро Порошенко. Його виступ перед Генеральною Асамблеєю було заплановано на 20 вересня, однак, з огляду на різницю в часі, на момент, коли верстався номер, деталі промови не були відомі. 

 

Проте головні тези виступу Петро Порошенко озвучив іще раніше: залучення до вирішення конфлікту на сході України миротворчої місії ООН, звільнення українських заручників, формування міжнародного кола друзів деокупації Криму для координації спільних кроків і дій. Також, як повідомив прес-секретар Президента Святослав Цеголко, на 20 вересня було заплановано виступ Петра Порошенка на саміті Ради Безпеки ООН з питань миротворчості.


«Блакитні шоломи» на сході України — це «гарантія того, що на Донбасі припинять стріляти, гарантія того, що Росія припинить постачати бойовиків і виведе свої регулярні підрозділи, забере зброю, яку вона поставила для того, щоб убивати українців», — переконаний Петро Порошенко.


Під час дебатів ситуація в Україні стала однією з головних. Президент США Дональд Трамп, уперше виступаючи перед Генеральною Асамблеєю ООН, закликав світових лідерів зберігати повагу до кордонів і державного суверенітету країн і згадав у цьому зв’язку саме Україну. «Ми повинні усунути загрози суверенітетам від України і до Південно-Китайського моря», — цитує агентство AFP. «Ми повинні домогтися ефективного припинення вогню на Донбасі», — наголосив під час виступу і Президент Франції Еммануель Макрон.


Закликав міжнародну спільноту «не визнавати фактичного стану, який виник у результаті агресивної політики Росії», і Президент Польщі Анджей Дуда. «Польща хоче приєднатися до формування міжнародного ладу, що спиратиметься на принципи політичної суверенності та територіальної цілісності», — наголосив він і додав, що упродовж десяти років у Грузії та трьох років в Україні світ є свідком порушень фундаментальних принципів ООН, зокрема, «недоторканності кордонів, поваги до суверенітету і відмови від військової сили для вирішення конфліктів». «На нашу думку, безумовна повага до міжнародного права є абсолютною підставою для стабільного, передбачуваного і мирного формування відносин між країнами та забезпечення врівноваженого розвитку», — цитує Анджея Дуду «Укрінформ».


«Увага світу нині прикута до Північної Кореї та Сирії, але ті самі методи шантажу, погроз та агресії застосовуються Росією в Україні та вздовж східного кордону НАТО», — сказала під час виступу Президент Литви Даля Грибаускайте. «Попри те, що обов’язками Росії як постійного члена Ради Безпеки є захист миру в усьому світі, вона напала на Грузію, незаконно анексувала Крим і безпосередньо бере участь у війні на сході України, порушуючи Хартію ООН», — цитує пані Грибаускайте Deіlfі. Також Президент Литви згадала і про енергетичний шантаж, який є «улюбленою зброєю РФ».


«Агресія нікого не може зробити сильнішим. Вона не може нікому принести жодної краплі поваги. Єдине, що дасть агресія, — це презирство, сором та засудження. Міжнародна спільнота повинна взяти на себе частину відповідальності. Ми не можемо дозволити страху перемогти, закривши очі на дії порушників, оскільки це лише заохотить їх», — підсумувала глава Литви. На її переконання, керівництво Росії не може побороти ненависть до Заходу. Під час нинішніх спільних російсько-білоруських навчань «Захід-2017», на думку Далі Грибасукайте, Кремль вчить свою армію атакувати Захід.


Слід зауважити, що перед виступом Президента Литви російська делегація залишила сесійну залу на знак протесту.


Тему солідарності, а також координації підходів щодо можливого розміщення миротворчої місії ООН було порушено і під час двосторонніх зустрічей Президента Петра Порошенка. Так, 19 вересня відбулися переговори з Президентом Європейської ради Дональдом Туском, Віце-президентом Європейської комісії Верховним представником Європейського Союзу у закордонних справах та політиці безпеки Федерікою Могеріні, президентами Республіки Польща Анджеєм Дудою, Республіки Болгарія Руменом Радевим, Словацької Республіки Андреєм Кіскою, Австрійської Республіки Александром Ван дер Белленом, Фінляндської Республіки Саулі Нійністьо. Під час перемовин обговорювалися, зокрема, й питання двосторонньої співпраці, інформує прес-служба Президента України.

Довідково

Загальнополітичні дебати на 72-й сесії ГА ООН тривають із 19 по 25 вересня. Традиційно під час дебатів перед асамблеєю виступають більше сотні керівників держав і урядів, міністрів закордонних справ, глав делегацій.