У відновленій школі села Павлівка, що в Калинівському районі на Вінниччині, за парти знову сіли учні. Вимушені канікули тривали з 27 вересня по 9 жовтня. Їх спричинили вибухи на сусідньому військовому об’єкті — 48-му Калинівському арсеналі боєприпасів, внаслідок чого було зруйновано всі три приміщення школи.
— Мало хто вірив, що протягом двох тижнів можна буде відновити навчальний процес, — розповіла «Голосу України» директор школи Тетяна Шуманська. — На другому поверсі живого місця не залишилося. Стеля завалилася у коридорі та в усіх класах. Така само картина на першому поверсі. Зазнали руйнувань ще два шкільні приміщення — для навчання учнів молодших класів, а також харчоблоку та їдальні. І це ще не всі пошкодження…
До того, як на об’єкті з’явилися ремонтники, директор разом із колективом, батьками та частиною учнів взялися за відновлення. Працювали, за словами Тетяни Шуманської, усі дні з ранку й до вечора. Навіть у неділю. Вивезли купу матеріалів і сміття з подвір’я, вимили підлоги. «Ми з однокласниками фарбували стіни, — каже 11-класниця Дарина Дишкант. — Допомагала нам класний керівник Валентина Гуменчук». Основні роботи виконали три бригади ремонтників. Їх надали з управління капітального будівництва облдержадміністрації. Павлівка село велике. У школі — 400 учнів. Дехто з дітей добирається понад три кілометри. Питання шкільного автобуса не раз порушувала дирекція навчального закладу. «Тендер на його придбання уже відбувся, — зазначив заступник директора обласного департаменту освіти Володимир Буняк. — Однак результати заблоковано. Зробив це учасник, який програв торги». Тим часом майже половина учнів і частина вчителів їздять до школи на велосипедах. На подвір’ї обладнано місце для стоянки. 
У перший після канікул день занять у школі побував голова Вінницької ОДА Валерій Коровій. «Спільними зусиллями вдалося зробити те, що, на перший погляд, вважалось неможливим, — наголосив керівник області. — Ті страшні події продемонстрували, як важливо берегти мир. Честь і хвала нашим воїнам, які захищають країну на Донбасі».

 

ДОВІДКОВО

За інформацією Вінницької ОДА, у школі села Павлівка повністю відремонтовано корпуси  №1  та №2. Замінено 61 вікно, шість дверей, відремонтовано понад тисячу метрів квадратних стелі.  Ремонтно-будівельні роботи тривають у корпусі №3,  де розміщені майстерні, харчоблок та їдальня. Замінено вікна. Ремонтують стелю.