ВІННИЦЯ:

Тільки через місяць після трагедії на 48-му арсеналі боєприпасів у Калинівці на Вінниччині перші 18 постраждалих мешканців села Павлівка отримали компенсацію на загальну суму 34,5 тисячі гривень.

За словами сільського голови Павлівки Віктора Кособуцького, йдеться про компенсацію витрат на придбані селянами за власні кошти будівельні матеріали. Їх отримали ті, хто оформив документи належним чином. «Рішення про відшкодування ухвалює районна комісія з питань надзвичайних ситуацій та техногенно-екологічної безпеки, — уточнив сільський голова. — Списки постраждалих надає сільська рада».


За словами Віктора Кособуцького, у селі пошкоджено 1153 житлові будинки. Повністю перекрито ті дахи, де була зруйнована покрівля. Із заміною вікон ситуація складніша. «Якщо шифер видавали у борг, то виробники вікон такого зробити не можуть, — уточнює співрозмовник. — Потрібен дефектний акт, кошторис, це справа ліцензованих фахівців. Їх не вистачає».


Сільський голова повідомив, що на рахунок сільської ради надійшли також кошти на придбання житла для сім’ї пенсіонерів Ковальчуків. Договір купівлі-продажу уже оформлено в нотаріуса. «Будинок купили на тій само вулиці, де раніше мешкали Ковальчуки, — уточнює Віктор Кособуцький. — Гроші держава переказала на сільську раду, а далі ми передамо їх продавцеві. Ми ж оформляли документи у нотаріуса. Процедура складна, але іншої, на жаль, не виписано».


Калинівський район одержав на компенсацію витрат постраждалим 1,3 мільйона гривень. Комісія продовжить їх розподіл після отримання чергових списків. Нагадаємо, на ліквідацію наслідків надзвичайної події на військових складах боєприпасів у Калинівці урядом виділено сто мільйонів гривень.