Встановити відповідність дій 22-річного призовника законодавству — з такою заявою звернувся до прокуратури військовий комісар Вінницького об’єднаного міського військкомату полковник Олександр Данилюк.
Отримавши повістку на відправлення в частину, призовник повів до РАЦСу... 79-річну бабусю. Шлюб з інвалідом І групи дає підстави отримати відстрочку. Свідоцтво про одруження надав членам призовної комісії. За словами військового комісара, всі вони — посадовці з міськвиконкому, депутати, представники громадськості, військові — почувалися обдуреними здоровим хлопцем, який стояв перед ними, очікуючи рішення на те, щоб не йти в армію.
— Бережи свою новоспечену дружину як зіницю ока, — сказав молодику військовий комісар. — Бо якщо протягом п’яти років вона, боронь Боже, залишить цей світ, то матимеш подвійне горе — похорон і нову повістку в армію.
— Бабуся, схоже, навіть не зрозуміла, куди її возили і які документи підписувала, — повідомила у розмові з «Голосом України» Таїсія Гнатюк, сільський голова населеного пункту, де проживає новоспечена дружина молодика.
Сам він, як і раніше, залишається з батьками у Вінниці.
— Коли я їй сказала про шлюб, вона гірко заплакала, — продовжує сільський голова. — Казала крізь сльози, що йшлося про опікунство, а насправді... Вона — жінка порядна, совісна, її поважають сусіди, допомагають, бо самотня, дітей не має, чоловік помер. Хлопця, з яким її розписали, знає, бо це її далекий родич.
У Вінницькому відділі реєстрації актів цивільного стану пояснили, що не мали підстав відмовити у шлюбі. На запитання, чи були випадки анулювання шлюбних документів, в. о. керівника відділу РАЦСу Богдана Ліпа-Скопас уточнила, що були, тільки не з причин великої різниці у віці.
Полковник Данилюк зазначив, що вперше за 34 роки служби стикається з такою ситуацією. Припускає, що «лазівку» призовнику могли підказати рідні.
— Свідоцтво про шлюб він приносив з батьком, — каже військовий комісар. — Саме батько казав, що син в армію не піде, бо має для цього підстави. Та й на комісії хлопець, як мені здалося, почувався пригніченим. Можливо, зрозумів, яку заробив для себе славу. А може, це мені тільки здалося...