Ціни на цукор з буряків нового врожаю істотно знизилися. З початку листопада оптові покупці пропонують заводчанам за тонну солодких кристалів 11,5 тисячі гривень замість 14,8 тисячі, що їх платили у перший день осені.
Тим часом протягом двох місяців — вересня й жовтня — у роздрібній торгівлі правили за кілограм 17—17,5 гривні. Тепер цінники переписали: нині на ринках Вінниці цукор можна купити по 15 гривень за кілограм. У мережі великих магазинів кристали пропонують ще дешевше. Продавці стверджують, що допродали минулорічний цукор, який закуповували дорожче, тому й реалізовували відповідно за вищою ціною. Тепер пішов «свіжий» продукт. «Опт дешевший, то й роздріб так само», — каже одна з продавчинь на вінницькому ринку «Урожай».

— Тенденція до різкого зниження вартості кристалів проявилася вперше за останні кілька років, — розповіли у Вінницькій обласній асоціації «Поділляцукор». — Частково її можна пояснити тим, що на етапі підготовки до виробничого сезону цукроварам потрібні були додаткові кошти. Цим скористалися оптові покупці. Знизили ціни. Цукровари змушені були реалізувати свою продукцію майже за собівартістю.
— Ситуація зміниться, — прогнозує економіст асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — Цукру цьогоріч зварять менше, ніж торік. Попит не знизиться порівняно з минулорічним. Бо ж наш цукор нині закуповують ще й на зарубіжних ринках. Саме цей чинник позначиться на ціновій політиці.
Тим часом на семи працюючих заводах Вінниччини уже зварили понад 250 тисяч тонн цукру. За попередніми прогнозами, тут планують виробити 375 тисяч тонн продукції. Виробничий сезон 2016-го був солодший. Тоді з конвеєра зійшло 430 тисяч тонн цукру.
 

Солодкий пісок експортується не так активно

За минулий місяць вітчизняні виробники  в масштабах країни експортували 42,3 тис. т цукру — майже на третину менше, ніж було реалізовано за межі держави у жовтні 2016-го. Основні поставки здійснювалися до Азербайджану — 29%, Шрі-Ланки — 18%, Таджикистану — 9% та Судану — 8%, зазначають в асоціації «Укрцукор».
За прогнозами асоціації, виробництво солодкого піску цьогоріч залишиться на рівні минулого сезону — 1,9—2 млн т, з яких 500 тис. поїде за кордон.