Європарламент закликав поглиблювати європейську інтеграцію України, Грузії та Молдови у форматі «Східне партнерство Плюс». 


Про це йшлося під час дебатів з питання рекомендацій Раді Євросоюзу, Єврокомісії та Європейській службі зовнішньої діяльності щодо політики «Східного партнерства». Дебати відбулися у вівторок і присвячені саміту ініціативи, запланованому на 24 листопада. «Саміт у Брюсселі повинен стати далекоглядним, що надасть нового динамізму та чіткого політичного бачення майбутнього нашого «Східного партнерства». Якщо брюссельський саміт не забезпечить це, якщо брюссельський саміт буде присвячений лише підбиттю підсумків, якщо його фінальна декларація не міститиме нових ініціатив, то саміт у листопаді покаже неспроможність Євросоюзу протистояти викликам», — заявила одна з авторів доповіді литовський європарламентарій Лайма Андрікієне, повідомляє Укрінформ.


Більшість європарламентаріїв підтримали рекомендації створити для України, Молдови та Грузії окремий трастовий фонд та зафіксувати можливість у майбутньому приєднатися до Шенгенського безвізового простору, Митного та Енергетичного союзів. «Європейський парламент більш амбіційний, ніж, наприклад, деякі держави-члени, — цитує Л. Андрікієне УНІАН. — Ми повністю визнаємо нашу відповідальність за наслідки будь-яких провалів нашої політики Східного партнерства. Тому в наших рекомендаціях ми пропонуємо конкретні кроки з боку ЄС для того, щоб гарантувати, що наша політика Східного партнерства є успішною», — заявила вона.


Водночас представник найбільшої політичної групи Європейської народної партії Девід Макаллістер наголосив, що ЄС повинен дотримуватися визначеної політики стосовно «Східного партнерства» за принципом «більше за більше». Відповідно, партнери, які не показують прогресу в цьому форматі, мають отримувати менші переваги від співробітництва з ЄС.