Оцінка реформ в Україні показує значний прогрес, але їх впровадження варто пришвидшити, щоб досягти більш відчутних результатів. Про це йдеться у звіті Європейської служби зовнішньої діяльності (ЄСЗД) і Єврокомісії щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, опублікованому на сайті ЄСЗД. У звіті зазначено, що 2017 року реалізовано важливі законодавчі ініціативи в таких сферах, як ринок електро-енергії, енергоефективність, довкілля, освіта та децентралізація. Також розпочато реформи пенсійної системи, охорони здоров’я і в сфері безпеки харчової продукції. Судову реформу продовжено ухваленням нового закону про Конституційний Суд та формуванням нового Верховного Суду.

 

«Однак необхідні подальші дії, щоб результати були відчутними. Наприклад, іще не пройшли перевірку електронні декларації майна, подані чиновниками найвищого рівня близько року тому. Низькою залишається кількість обвинувальних вироків у пріоритетних справах за обвинуваченнями в корупції. Важливим також є створення Антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії», — йдеться у звіті ЄСЗД і Єврокомісії.


У 2017 році влада України визначила механізми координування політики, управління та моніторингу процесу імплементації Угоди про асоціацію. Це призвело до нерівномірного прогресу у впровадженні реформ в різних секторах. У ЄС звертають увагу на гостру необхідність змінити підхід до реформ в Україні та пришвидшити їх імплементацію в 2018 році.


Також зазначається, що постійні та рішучі політичні кроки української влади за підтримки міжнародних партнерів привели до стійкої стабілізації економіки. В результаті у вересні 2017 року Україна повернулася на ринки капіталу — вперше за останні чотири роки