Авторитетне македонське онлайн-видання MKD.mk розповіло читачам про кремлівську кухню з виготовлення фальшивих новин, які є частиною гібридної війни Росії проти цивілізованого світу. Секрети «кремлівських кухарів» розкрив македонцям шеф-редактор російського видання «Інсайдер» Роман Доброхотов, який одержав на Світовому форумі демократії у Страсбурзі нагороду за інновації в демократичному процесі.

Роман Доброхотов попередив балканських русофілів, що Кремль намагається чинити інформаційний натиск на країни, які, вважає він, зазнають його впливу. Це — держави Східної Європи, Балкан і Центральної Азії. Наприклад, у Кремлі вважають, що в деяких балканських державах існує певна «м’яка сила», яка протистоїть урядам і виступає проти розширення НАТО, економічних реформ. Тому Москва не тільки підтримує ці сили, а й здійснює політичну та інформаційну атаку на жителів таких країн. Ось чому в інтернет-просторі часом так багато текстів, постів і фейкових новин про балканські країни. Це поєднується із прагненням взяти під твердий російський контроль неурядові організації та інші рухи, як, наприклад, клуби рокерів та їм подібні.


Шеф-Редактор «Інсайдера» назвав ці дії частиною тієї гібридної війни, яку Росія веде проти України, але на Балканах поки ще немає воєнних дій. Македонцям російський журналіст повідомив, що Володимир Путін живе з переконанням, що ми усе ще перебуваємо в епосі холодної війни, й розглядає балканські країни як пішаки в «грі» між Росією та США. Тому фальшиві новини є частиною інструментарію Кремля для введення в оману громадян і налаштування їх проти своїх урядів, що прагнуть до вступу в НАТО й зближення з Європейським Союзом. Іншими інструментами є неурядові організації, культурні центри, створювані Росією за рубежем, місцеві електронні видання, які… не мають редакційних колективів, а переписують так звані новини, вигадані в Кремлі.


У Росії усе перебуває під контролем президентської адміністрації, а її безпосередньо й дуже жорстко контролює сам Путін, зазначив Доброхотов і роз’яснив, як усе це функціонує. Є інтернет-тролі, які є «власністю» керівника адміністрації Путіна. Є й інтернет-тролі, яких Кремль контролює опосередковано. Там діє Костянтин Малофеєв, який проявляє величезну активність у Східній Європі й на Балканах, розповів Доброхотов. Він надає фінансову підтримку деяким рухам молоді, неурядовим організаціям, газетам і онлайн-виданням, які потім повинні відпрацьовувати ці гроші й поширювати фейки, «пудрити» мізки обивателям, як це роблять кремлівські пропагандистські видання «Россия сегодня» і «Спутник».


Цей матеріал MKD. mk випустило у світ після чергової спроби міністерства оборони Росії, посилаючись на скріншоти з комп’ютерних ігор, обвинуватити США в забезпеченні американськими військовими прикриття для бойовиків «Ісламської держави». Фальсифікаторів одразу ж спіймали за руку, але ця історія ще раз підтверджує: у гібридній війні Москва не гребує нічим.


Про матеріал MKD. mk, що розкриває кухню з підготовки російських новин, розповіли й деякі видання Болгарії. І це дуже важливо, бо тут дедалі наполегливіше кажуть про необхідність відмовитися від санкцій проти Москви й налагодити з нею економічні відносини. І відбувається це під впливом умілої пропагандистської обробки 
умів не тільки пересічного населення, а й представників політичної еліти.